Kako zaštititi nacionalne parkove Krka, Plitvice i Kornate?

23.07.2018.

01:32

Autor: HRT

default error photo
Hrvatski nacionalni parkovi i ove godine bilježe rast posjetitelja, posebno Plitvice i Krka.
Hrvatski nacionalni parkovi i ove godine bilježe rast posjetitelja, posebno Plitvice i Krka. O tome kako zaštititi to bogatstvo i adekvatno ga gospodarski iskoristiti u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su Krešimir Šakić, ravnatelj NP-a Krka, Josip Zanze, v.d. ravnatelja NP-a Kornati i Tomislav Kovačević, ravnatelj NP-a Plitvice.

NP Plitvička jezera imaju povećanje od oko 6% unatoč tome što je povećana cijena. No viša cijena je samo jedan od elemenata kojom smo pokušali suzbiti navalu turista, uglavnom u ljetnim mjesecima. Sada imamo dnevno od 8 do 11 tisuća posjetitelja i time jako dobro upravljamo, kazao je Kovačević. 

Na pitanje prijeti li doista opasnost da UNESCO "skine" Plitvička jezera sa svoga popisa, Kovačević je rekao da taj nacionalni park ima loše naslijeđe, a to je loša infrastruktura - vodovod i odvodnja. Međutim, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama krenuli smo u rješavanje toga problema. Smatramo da ćemo to do 2023. riješiti kroz projekt aglomeracije. Najesen ćemo postaviti mobilni pročišćavač otpadnih voda, a to će riješiti ovaj problem kroz jedno srednje razdoblje na Plitvičkim jezerima, dodaje Kovačević.

Šakić je izjavio da je NP Krka od 11 do 15 sati dnevno jako posjećen. Ali brojevi pokazuju da aktivne mjere upravljanja posjetiteljima uvijek daju rezultate. Lani smo uveli ograničenje broja posjetitelja koji mogu u isto doba biti na Skradinskom buku i to je rezultiralo onim što smo i očekivali. Na godišnjoj razini imamo porast od 10%, ali kada gledamo samo srpanj onda možemo reći da smo zadržali lanjski broj posjetitelja. Svo povećanje postignuto je u predsezonskim mjesecima, rekao je ravnatelj NP-a Krka. 

Zanze je naglasio da potencijali NP-a Kornati nisu još dovoljno iskorišteni. I ove godine brojimo, s datumom do 10. srpnja, oko 4,5% više posjetitelja, a prihod je veći za oko 24%. Zadnje tri godine imamo blagi rast cijena jer se zadnjih 11 godina cijene nisu podizale. Dapače, 2008. godine cijene su bile za 50% manje. Prekobrojnih gostiju na Kornatima neće biti jer tek 2019. uvodimo svoj sustav bova, kazao je Zanze. 

Govoreći o projektu "Rediviva Kornata" kazao je da on obuhvaća 60 mil. kn od čega je 41 mil. iz europskih fondova. Radi se o projektu koji sadrži 16 mini projekata. To su za Kornate sve maksi projekti jer se od postanka Nacionalnog parka u njega nije ulagalo, kazao je v.d. ravnatelja Josip Zanze.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!