Kako zaustaviti iseljavanje mladih s pomoću IT sektora

23.03.2018.

09:16

Autor: I.M./B.S.LJ./HRT

-

-

Foto: - / -

Institut za europske i globalizacijske studije, uz Osijek Software City, u tom gradu okuplja poslovnu, akademsku i političku zajednicu na Forumu ICT-društvo. Traže se rješenja za ubrzani razvoj informatičke i komunikacijske tehnologije.
U Osijeku se održava "Forum ICT društvo" koji je okupio brojne informatičke stručnjake, poduzetnike i znanstvenike iz cijele Hrvatske. Digitalna ekonomija i decentralizacija, utjecaj inovacija na lokalni razvoj tek su neke od obrađenih tema.

Stručnjaci raspravljaju o mogućnostima zapošljavanja, dobivanja novca iz europskih fondova, ali i korištenja napredne tehnologije u svakodnevici. Sve to kako bi potaknuli lokalni razvoj i pronašli rješenja za jačanje IT sektora u Hrvatskoj.

Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te kvalitetan zakonodavni okvir za ulaganje i razvoj ICT sektora.

Stručnjaci traže odgovor na izazove današnjice. Anđelko Milardović, jedan od organizatora, kaže kako se nastoji pokrenuti i stručna rasprava o mogućnostima koje nudi taj sektor kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz Slavonije i cijele Hrvatske. I ovotjedna objava tvrtke Ericsson Nikola Tesla da će u Osijeku otvoriti razvojno-istraživački centar, kaže Milardović, govori u prilog tomu da su izabrali dobro mjesto za održavanje skupa.

Razvoj IT sektora treba ubrzati i time spriječiti odlazak mladih iz Hrvatske prije svega privatnom inicijativom, znanjem, permanentnim obrazovanjem, ulaganjem u taj sektor i otvaranjem novih radnih mjesta. U tih pet koraka se, kaže Milardović, može razmišljati o zaustavljanju iseljavanja. Koncept udruge Osijek Software City u kojoj su tvrtke članovi u nekoliko godina udvostručile broj zaposlenih i prihode, primjer je i drugima. Nandino Lončar iz te tvrtke kaže da su se tvrtke same organizirale i da na neki način same odrađuju sve inicijative vezane za udrugu.

Razvoj tehnologije ide toliko brzo da kada današnji školarci iziđu na tržište rada, nekih zanimanja više neće biti. Doživjet će vozače-kamione i automobile bez vozača, doživjet će robote koji ih poslužuju u dućanima, kaže Tomislav Cerovec, v.d. glavnog urednika weba i multimedijalnih sadržaja HRT-a.

Na nama je hoćemo li biti u stanju pretočiti priliku u realizaciju, stvoriti radna mjesta, dovući investicije, poručuje Ivica Mudrinić (HUB385).

Na novac iz europskih fondova računaju i tvrtke iz IT sektora. Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja kaže da se otvara mogućnost financiranja poduzetničkih projekata na području ICT-a i kroz širokopojasnu mrežu. "Imamo ogromna sredstva na raspolaganju za područja koja nisu pokrivena", kaže on.

Digitalizira se i javna uprava i to projektima vrijednima više od 700 milijuna kuna, a koje s 85% sufinancira Europska unija. Sustav trenutačno ima 47 elektroničkih usluga na koje se prijavilo više od pola milijuna građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!