16:46 / 26.09.2019.

Autor: Silvio Stilinović/HRT

Kakva budućnost očekuje pilanare jugoistočne Europe

-

-

Foto: - / -

Kilimatske promjene i bolesti uništavaju šume jasena i hrasta i u Hrvatskoj i u Europi. No, hrvatska država još uvijek ne reagira na moguću katastrofu.
Pilane i tvrtke koje proizvode drvne poluproizvode važna su industrijska grana i među najvećim su poslodavcima. Samo u Hrvatskoj zapošljavaju više od 25.000 radnika. Na kongresu u Slavonskom Brodu tražio se odgovor o tome kakva budućnost očekuje pilanare jugoistočne Europe.

Pilane i drvna industrija druga su po važnosti industrijska grana u Hrvatskoj. U Hrvatskim šumama, rečeno je na kongresu, trude se opskrbiti dovoljnim količinama sirovine, iako su protekle godine za šume izrazito nepovoljne:

- Jedino je šumarska struka u stanju i sanirati i obnoviti sastojine kojima je opasno narušena stabilnost - upozorava Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

A stanje u hrvatskim šumama pomno se prati i u susjednim zemljama jer kako objašnjava prof.dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu, problemi koji se pojave u Hrvatskoj, za par godina stignu i u BiH.

Inače i ovu važnu industrijsku granu u Hrvatskoj zahvatio je problem nedostatka radne snage.

- Kod svih koelga ima stranaca, svako koristi te kvote jer radne snage nema - kaže Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno prerađivačke industrije, HGK.

Drvna industrija u nas čini nešto više od 10% ukupnog izvoza. Kilimatske promjene i bolesti uništavaju šume jasena i hrasta i u Hrvatskoj i u Europi. No, hrvatska država još uvijek ne reagira na moguću katastrofu. Njemačka je u tu svrhu već uložila pola milijarde eura.

- Neke institucije kasne i s donošenjem operativnih programa, akcijskih planova kojim bi se suzbilo alarmantno stanje na terenu - upozorava Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Jedan od važnih zaključaka je poboljšanje strukovnog obrazovanja, jer obrazovani kadrovi sve više odlaze ili u druge sektore ili u druge države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!