Škrtić: Osim zaštite kućanstava bitno je sačuvati i opskrbljivače

31.03.2023.

08:57

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Osim zaštite kućanstava bitno je sačuvati i opskrbljivače

Osim zaštite kućanstava bitno je sačuvati i opskrbljivače

Foto: U mreži Prvog / HRT

Kakve će biti cijene plina za građane nakon 1. travnja? Što donosi nova metodologija za izračun cijena plina? Dio trgovaca smatra da je predložena nabavna cijena plina od 41 euro za megavatsat neodrživa i može dovesti do sloma tržišta. O tome u radijskoj emisiji HRT-a "U mreži Prvog" govore članica Uprave ENNA grupe Sabina Škrtić, direktor tvrtke Međimurje plin iz Čakovca Nenad Hranilović, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić i državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić.

Ivo Milatić rekao je da ministar jučer jasno izkomunicirao da se za građane neće dogoditi ništa novo.

- HERA je ta koja u tom dijelu stvari mora rješavati, ali što se tiče Vlade i njezinog opredijeljenja da cijene ostanu iste, to je Vlada kroz uredbu jasno pokazala podruživši novi paket, rekao je. 

HERA je priopćila da ne mogu ništa komentirati dok se ne donese nova metodologija.

- Postojeća metodologija donesena je u vrijeme kada je situacija na tržištu bila stabilna 2020. godina i prethodnih deset godina situacija je bila stabilna i cijene su se kretale plus-minus 10, 20, 30 posto, ali nikada po deset puta. Imali smo cijenu od 18 do 350 eura u godinu dana. Te razlike niti jedna metodologija niti itko na tržištu ne može predvidjeti i takve promjene izazivaju potrese na tržištu, rekao je Dalibor Pudić.

"Treba voditi računa i o opskrbljivačima"


Nenad Hranilović direktor tvrtke Međimurje plin rekao je kako je njegova tvrtka u izazovnim vremenima uspjela polučiti pozitivne rezultate.

Istaknuo je kako je prošla godina, s pozicije energetske krize, bila je izuzetno problematična, te da je sve kulminiralo krajem godine odlukom Vlade, ali da su uspjeli tu godinu izvući.

- Mi opskrbljujemo preko 35.000 kućanstava na području Međimurske i Krapinske županije, a prisutni smo i na cjelokupnom hrvatskom tržištu što se tiče opskrbe plinom poduzeća. Tu imamo preko 1700 mjernih mjesta. Ne očekujmo nekakve problema, rekao je Hranilović.

- Ova metodologija donesena je kad su bili drugačiji tržišni uvjeti i onda je predstavljala dobro rješenje. Treba cijeniti napore koje Vlada poduzima da se odredi cijena koja bi bila prihvatljiva za kućanstvo i poduzetništvo, ali isto tako treba cijeniti i napore HERE. Ova metodologija iziskuje određene modifikacije i su dobro došle kako bi ponudili prihvatljiv plin kućanstvima i poduzetništvu, naglasio je.

Dodao je i kako treba voditi računa i o opskrbljivačima kako se ne bi doveli u položaj gdje bi došlo do upitnosti poslovanja njihovih tvrtki.

Milatić je rekao kako se slaže sa svima što su njegovi sugovornici rekli o metodologiji.

Na pitanje kako će Vlada zaštiti poduzeća da ne odu u stečaj, rekao je da moraju doći do konkretnih i provjerenih informacija tko će i na koji način imati problema, te će se onda u tom dijelu zauzimati određeni stav što će se napraviti.

- Jasno da će se o svemu voditi računa i da će se u tom pravcu poduzimati aktivnosti kada dođe vrijeme.

Istaknuo je kako je njima apsolutni prioritet da HERA završi sve zakonom propisane postupke kada je u pitanju metodologija i da pažljivo odgovori na sve što je bilo u javnoj raspravi.

- Nikome nije u interesu da se igramo ping-ponga i da svi opskrbljivači u javnoj usluzi odu na tržišnu pa da se vraćaju jer to bi izazvalo kaos, rekao je. 

"Nije bilo pritisaka na HERU"


Sabina Škrtić komentirala je potez PPD-a koji se usprotivio prijedlogu metodologije.

- Ne govorimo o nikakvom pismu ili dopisu. Govorimo o demokratskom procesu koji se zove javna rasprava. Mi smo dali svoje mišljenje na prijedlog izmjene metodologije.

Bilo kakve pritiske na HERU, apsolutno je demantirala.

- To nema veze sa zdravom pameti. Očigledno je tu bio maliciozni pokušaj interesnih skupina da to prikažu na takav način. Mi smo jedan od najvećih igrača na energetskom tržištu, konkretno tržištu plina, i smatramo svojom obvezom i odgovornosti da proaktivno sudjelujemo u donošenju svih zakonskih odredbi i regulativa sa svojim znanjem, ekspertizom, pogledom i uvidom koje imamo na tržište.

Rekla je kako oni podržavaju Vladu u njihovoj namjeri da amortiziraju udarac koji trenutna metodologija nosi prema kućanstvima, te da smatraju da ministarstvo gospodarstva i Vlada u tom dijelu pozitivno i ispravno gleda i povlači poteze.

- Mi smo ukazali da postoje drugi načini osim izmjena trenutne metodologije kako se to može urediti. Može se urediti uredbom kako se uredilo za tržište električne energije, rekla je Škrtić.

Naglasila je kako osim što se moraju zaštiti kućanstva od udara, bitno je sačuvati i opskrbljivače u obvezi javne usluge kako bi tržište funkcioniralo.

"Plina će biti dovoljno, ne očekujemo poremećaje"


Milatić se osvrnuo i na zalihe plina. 

- Plin koji smo napunili u roku koji se od nas tražio praktično je još uvijek unutra. 270 milijuna megavata je u skladištu i u povijesti se nije dogodilo da je u ovo doba godine bio ovakav postotak popunjenosti skladišta. Uvijek je u ovo vrijeme skladište bilo prazno, rekao je. 

- Mi smo sa skladišnim kapacitetima i više od 90 posto. Plina će biti dovoljno što se tiče građana jer smo cjelokupni plin iz Ine preusmjerili prema HEP plinu, istaknuo te dodao da ne očekuju poremećaje.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!