Kamatne stope u Hrvatskoj povijesno niske, a mogle bi još padati

05.04.2022.

19:52

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Posljednjih mjeseci svijet je suočen s neviđenom inflacijom koja prijeti rastu kamatnih stopa. U SAD-u najveća u posljednja četiri desetljeća - gotovo 7 posto. U eurozoni je skočila na sedam i pol posto. No, Europska središnja banka još ne razmišlja o podizanju kamatnih stopa koje su u Hrvatskoj na povijesno niskoj razini. 

Val poskupljenja hrane i energenata itekako muči Hrvate, pa bi još skuplje i kredite teško podnijeli.


Porast kamatnih stopa zadesio je već Amerikance koji bilježe nezapamćenu inflaciju, no Hrvatska slijedi monetarnu politiku Europske središnje banke koja zasad ne planira dizanje kamata.


- Europska monetarna politika vrlo je obazriva i mora voditi računa o puno činitelja koji čine gospodarsku politiku Europske unije i sigurno je da će u razdoblju povećanja kamata voditi računa da to nije naglo, predugačko. Dakle, ne očekujemo revoluciju kamatnih stopa, kaže Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.


Samo lani hrvatski građani podignuli su kredite u vrijednosti višoj od 6 milijardi kuna. Oko 40 posto kredita ima promjenjivu kamatu pa se u nesigurnom vremenu mnogi građani žele bolje zaštititi.


- Trenutno klijenti najčešće zovu da im refinanciramo stare kredite, i to po 40 posto nižim kamatnim stopama nego prije par godina. Istu stvar koriste i klijenti koji sada ulaze u stambene kredite i kupuju nove stanove i fiksiramo im kamatne stope da mogu mirno spavati, kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar


Kamatne stope u Hrvatskoj na povijesno su niskim razinama, no pridruživanjem eurozoni mogle bi još padati. 


- Povećanje kamatnih stopa moglo bi imati negativan učinak na oporavak od korona krize i ekonomski rast i u ovom trenutku se o tome ne razmišlja. Hrvatska će ulaskom u euro područje ući u zonu još nižih kamatnih stopa, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.


Novost je da HNB bankama povećava zaštitne stope i obvezne rezerve kako bi se osigurale od rastućih cijena nekretnina i mogućih problema s otplatom stambenih kredita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!