Kanada najavljuje više nafte, plina i uranija

28.03.2022.

11:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kanada najavljuje više nafte, plina i uranija

Kanada najavljuje više nafte, plina i uranija

Foto: - / Shutterstock

Kanada bi mogla na tržište plasirati više nafte, plina i uranija kako bi pomogla u rješavanju globalne energetske krize i u obuzdavanju skoka cijena, rekao je ministar Jonathan Wilkinson.

Cijene energije snažno su porasle zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, uključujući i američki embargo na rusku naftu, smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom i isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT.

- Mnoge zemlje, uključujući Kanadu, spremne su pomoći koliko god mogu kako bi se nadomjestila ruska nafta i plin, rekao je jučer za BBC kanadski ministar prirodnih resursa.

Četvrti najveći svjetski proizvođač nafte obvezao povećati izvoz nafte za 200.000 barela, a ministar Wilkinson najavio je za BBC i dodatnih 100.000 barela prirodnog plina.

Kanada je tom najavom odgovorila na zahtjeve saveznika na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) u Parizu koja je najavila i ubrzani prijelaz na čiste izvore energije.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine doći do 300.000 barela, rekao je Wilkinson.

IEA procjenjuje da će sankcije Rusiji do kraja mjeseca s tržišta izbaciti tri milijuna barela dnevno.

Kanadski izvoz ograničen je kapacitetom cjevovoda, koji su trenutno iskorišteni u potpunosti, ali Wilkinson kaže da bi moguće rješenje bilo slanje energenata preko SAD-a.

- Spremni smo napraviti sve što je u našoj moći kako bi pojačali energetsku sigurnost i Sjeverne Amerike i Europe, priopćila je najveća kanadska tvrtka za upravljanje cjevovodima Enbridge.

Veća opskrba iz Kanade tek će u ograničenoj mjeri poboljšati opskrbu jer će kanadski energenti vjerojatno ostati na sjevernoameričkom tržištu, rekla je analitičarka konzultantske tvrtke Rystad Energy Louise Dickson.

- Glavna su poprišta energetske krize Europa, zbog nedostatne opskrbe, i Azija, gdje je potražnja na pragu oporavka ako lockdown zbog (širenja) Covida 19 ne uzme maha, dodala je Dickson.

Kanadski ministar istaknuo je u razgovoru za BBC i da bi nuklearna energija u mnogim zemljama mogla riješiti problem nestabilne opskrbe strujom iz vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

Kanada je po njegovim riječima "apsolutno" spremna izvoziti više uranija.

- Naši proizvođači uranija imaju višak proizvodnih kapaciteta i definitivno bi mogli povećati proizvodnju kako bi se nadoknadio manjak koji će izazvati izostanak opskrbe iz Rusije, rekao je Wilkinson.

Rusija igra ključnu ulogu u globalnoj industriji proizvodnje struje iz nuklearne energije, budući da proizvodi uranij i prerađuje ga kako bi bio spreman za upotrebu u nuklearnim elektranama, napominje BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!