12:37 / 30.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Kanada odgovorila na američke sankcije istom mjerom

-

-

Foto: - / -

Nakon što je čekala više od mjesec dana, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminiji, Ottawa je jučer odgovorila vlastitim carinama na niz američkih proizvoda.
Nakon što je čekala više od mjesec dana, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminiji, Ottawa je jučer odgovorila vlastitim carinama na niz američkih proizvoda.

Kanada nema izbora nego odgovoriti na odmjereni, recipročni, dolar-za dolar način, rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Crhystia Freeland u čeličani u Hamiltonu. Nove carine na američke proizvode uključujući čelik i aluminij, vrijedne 16,6 milijarda kanadskih dolara (12,8 milijarda američkih dolara), stupit će na snagu u nedjelju, kada Kanada slavi 151. rođendan, kazala je. Kanada je bila odmjerena i suzdržana u svojem odgovoru, kazala je, ističući da su američke carine ilegalne po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA-e.

"Nećemo eskalirati i nećemo popustiti"

Popis proizvoda uključuje javorov sirup, bourbon whiskey i soja sos, kućanske aparate i kosilice, uz čelik i aluminij. Kad god je to bilo moguće, nastojali smo na popis uključiti proizvode koji mogu lako biti nabavljeni od kanadskih ili neameričkih dobavljača, kazala je ministrica.

Popisom se također želi nanijeti maksimalnu političku štetu administraciji predsjednika Donalda Trumpa ciljajući industrije u ključnim državama koje su bile presudne za njegov dolazak na vlast, rekao je Karli Littler, potpredsjednik za javne poslove Maloprodajnog kanadskog vijeća.

Trumpova administracija s druge strane već prijeti Kanadi novim sankcijama njezinoj automobilskoj industriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!