18:04 / 09.07.2019.

Autor: Miljenko Karačić/HRT

Kaos kod Mostara: Specijalci maknuli očajne radnike Aluminija

-

-

Foto: - / -

Radnici mostarskog "Aluminija", čija je tvornica pred gašenjem, blokirali su magistralnu cestu Sarajevo - Mostar. Sudbina 900 zaposlenih potpuno je neizvjesna.
Pripadnici postrojbe specijalne policije Hercegovačko-neretvanske županije deblokirali su nakon pet sati središnju magistralnu prometnicu M-17 nedaleko Mostara koju su držali zatvorenom radnici posrnule kompanije Aluminija prosvjedujući zbog izgledne propasti te tvrtke.

Radnici su oko 15.00 sati blokirali najvažniju prometnicu u BiH zbog čega su se stvorile goleme kolone vozila duge više kilometara. Veliki broj građana prosvjedovao je zbog blokade.

Kako su potvrdili iz MUP-a HNŽ-a oko 19.45 sati uporabom sile je deblokirana magistralna prometnica kod tunela Salakovca kod Mostara. Nekoliko radnika Aluminija se protivilo akciji policije, pa su uklonjeni, ali pri tome nije bilo povrijeđenih osoba.

Ovoj posrnuloj kompaniji točno u ponoć na srijedu isključit će se napajanja električnom energijom što vodi potpunoj propasti. To znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Radnici za takvu situaciju krive Vladu Federacije BiH koja nije zajamčila opskrbu električnom energijom po nižoj cijeni.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Sudbina 900 zaposlenih potpuno je neizvjesna. Izvanredna sjednica federalne vlade o problemu "Aluminija" sazvana je za petak.

- Nadam se da će nam se netko obratiti od hrvatskih ministara i političara. Ako nam se ne obrate mi ćemo ići pred hrvatske institucije grada Mostara i blokirati ih, naglasio je Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika.

- Rješenje postoji, ali treba ga naći. Trebamo ga naći svi koji smo uključeni u proces i svi koji smo odgovorni. Treba još mira, potrudit ćemo se da se struja ne isključi do petka, do sjenice Vlade Federacije BiH, istaknuo je Nevenko Herceg, predsjednik vlade HNŽ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!