Karačić za HTV: Preventivno povlačenje proizvoda zbog gume od rogača

24.08.2021.

19:43

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Tatjana Karačić o povlačenju proizvoda zbog etilen-oksida

Tatjana Karačić o povlačenju proizvoda zbog etilen-oksida

Foto: Dnevnik / HRT

Samo u Hrvatskoj ove je godine dosad povučeno 48 proizvoda zbog etilen-oksida, 4 puta više nego cijele 2020. godine. O spoju koji se rabi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Europi je zabranjen, novinarka HRT-a Sanja Smiljanić Grubišić razgovarala je u Dnevniku HTV-a s Tatjanom Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Zbog etilen-oksida proizvodi se ne povlače samo s hrvatskih polica nego i diljem Europske unije. Tijekom sedam mjeseci povučeno je 120 vrsta prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.

- U srpnju i kolovozu povećan je broj obavijesti za potrošače kao rezultat preventivnog opoziva i povlačenja raznih prehrambenih proizvoda s tržišta u koje je ugrađen aditiv guma od rogača, a u kojem je utvrđena prisutnost nedozvoljenog pesticida etilen-oksida. Kako se radi o pesticidu koji nije dopušten na razini EU, koji nema maksimalnu dopuštenu količinu niti toksikološku granicu nakon sastanka europskih koordinatora za hranu tijekom lipnja i srpnja usvojen je zaključak da se iz preventivnog razloga automatizmom povlače na razini cijele EU svi prehrambeni proizvodi u koje je ugrađen sporni aditiv guma od rogača u kojem je detektirana prisutnost etilen oksida, rekla je Tatjana Karačić o glavnim razlozima povlačenja proizvoda.

Dodala je kako se radi o granici detekcije.

- Znači o minimalnoj količini koja se uopće može detektirati na laboratorijskoj opremi, rekla je.

Ima i drugih razloga za povlačenje.

- Tu se radi o mikroorganizmima u hrani, kontaminantima, stranim tijelima. Međutim u zadnje vrijeme najveći broj je upravo zbog etilen-oksida. Moram napomenuti da se radi o preventivnom povlačenju, automatizmom, kao najviše moguće razine zaštite zdravlja potrošača, što znači da se u tim konačnim proizvodima uopće niti ne detektira količina etilen-oksida i možda ga se ne može niti utvrditi, naglasila je Karačić dodavši da ga se automatizmom apsolutno sve povlači.

Na pitanje kako komentira činjenicu i strah potrošača da će se ti proizvodi uskoro ponovno naći na policama.

- Proizvodi koji su povučeni ne mogu se više vratiti na tržište. Oni se zbrinjavaju i uništavaju kao nusproizvod u za to predviđenim objektima, No možemo očekivati još povlačenja i u Hrvatskoj i na razini EU jer se taj aditiv široko primjenjuje u proizvodnji raznih prehrambenih proizvoda. Ponavljam, to je sve preventivno. Upravo taj povećani broj poziva pokazuje da sustav funkcionira, rekla je Karačić.

Dodala je kako građani ne trebaju biti zabrinuti.

- Radi se o vrlo maloj količini etilen-oksida koji je detektiran u aditivu, a onda se taj aditiv u vrlo malim količinama koristi u proizvodnji prehrambenih proizvoda te se oni  automatizmom preventivno povlače s tržišta, objasnila je Karačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!