13:42 / 14.12.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

"Kartice nisu za ljude koji nemaju dovoljno samokontrole"

 Dr.sc. Andrea Lučić za "Dobro jutro, Hrvatska" govorila je o plaćanju gotovinom i karticama

Dr.sc. Andrea Lučić za "Dobro jutro, Hrvatska" govorila je o plaćanju gotovinom i karticama

Foto: Sanjin Strukic / Dobro jutro, Hrvatska/Pixsell

Prema statistikama Hrvati imaju veliki broj platnih kartica te su one postale omiljeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, a otkad imamo kartice u novčaniku sve je manje gotovine, a sve više plastike. Dr.sc. Andrea Lučić, doc. s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kazala je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" kako je psihološka strana plaćanja gotovinom i plaćanja karticama vrlo različita i prilično kompleksna.

 - Kada plaćamo karticom na to zaboravimo s obzirom na to da se količina novca fizički ne smanjuje – u principu nemamo pravo i ispravno sjećanje koliko smo potrošili, ističe.

Stariji sugrađani preferiraju plaćanje gotovinom, a Lučić kaže kako je to očekivano s obzirom na to da starije generacije imaju puno veći otpor prema novijim trendovima.

- Postoji velik broj onih koji su kruti po tom pitanju i isključivo koriste gotovinu, dok su mlađe generacije gotovo pa u svakom smislu beskontaktne pa onda i plaćaju beskontaktno – čak i ne koristeći više kartice već svoje mobilne telefone, ističe u razgovoru za "Dobro jutro, Hrvatska" i dodaje kako je pandemija pogodovala većem korištenju kartica.

- To je preporučeno kao epidemiološki najprihvatljivija opcija plaćanja, zato što minimizira fizički kontakt i razmjenu određenih predmeta koje dolaze u doticaj s velikim brojem ljudi, kaže i dodaje da ono što je pandemija dovela pod 'normalno' jest da se i najmanji troškovi plaćaju karticama, no istraživanja su pokazala da bi se takvi troškovi trebali plaćati gotovinom.

- Zato što onda nemamo apsolutno nikakvu svijest o tome da su ti troškovi nastali, a imamo i tendenciju potrošiti puno više, upozorava Lučić.

No, postavlja se pitanje kako izbjeći zamke prevelike zaduženosti kad se radi o plaćanju karticama, a Lučić ističe kako kartice nisu za ljude koji nemaju dovoljnu razinu samokontrole.

- Jednako kao i sa svim ostalim stvarima u životu koje mogu biti zahtjevne, kao što je sa zdravom prehranom i vježbanjem, tako je i s umjerenim trošenjem – stvar je u tome da se s tim treba suočiti i jednostavno ne potrošiti više od onog što imamo, zaključuje.

Potrošači se često bune na velike provjere, prečesto traženje unosa pina i slične sigurnosne procedure, no Lučić ističe kako je količina napada na sigurnost toliko velika da banke i kartične kuće moraju biti jako oprezne oko zaštite podataka.

- Moramo prihvatiti ono što se od nas traži da se ta sigurnost poveća, zaista to ne bi trebalo olako shvaćati i trebamo prihvatiti sve postupke koje rade u cilju osiguravanja naših kreditnih i debitnih kartica, upozorava.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!