17:47 / 30.03.2020.

Autor: Renata Waldman/Dnevnik 2/IMS/HRT

Kasni proljetni mraz - štete su oko 80%

-

-

Foto: - / -

Voćarima vrijeme i dalje ne ide na ruku. Jer prognostičari najavljuju dolazak nove hladne fronte.
Nakon blage zime voćarima se na istoku zemlje dogodilo ono čega su se najviše pribojavali - kasni proljetni mraz. Nastradale su rane voćne sorte, a šteta se već sada u nekim nasadima procjenjuju na 80%. Voćarima vrijeme i dalje ne ide na ruku. Jer prognostičari najavljuju dolazak nove hladne fronte.

Domagoju Škobiću
voćnjak nije spasila ni vjetrenjača. Mraz je pobrao cvjetove. I prouzročio veliku štetu. Malo je manja tek u blizini stroja za zaštitu od mraza.

- Vidite ova je preživjela, al ona se nalazi 3 metra od ovog stroja, ova ovdje ne valja, ova ne valja, govori.

Domagoj već sada procjenjuje da će mu urod biti 80% manji. Kao i na 100-tinjak hektara voćnjaka u općini Erdut.

- Još veći problem koji dolazi to je mraz koji će biti u ovom tjednu koji ide. Zapravo od srijede, četvrtka po sadašnjoj prognozi, rekao je.

- Na nekim pozicijama je marelica smrznula 100%, a pojedini voćari koji imaju nekakav sistem obrane od mraza smanjili su tu štetu na nekakvih 50%, a generalno mislimo da je katastrofa za voćare, rekao je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice.

O razmjerima dovoljno govori podatak da je u Osječko-baranjskoj županiji pod voćkama više od 4.500 hektara. Na više od pola je koštičavo voće. Koje bi novi mraz dodatno mogao uništiti.

- Ne možemo očekivati proglašenje elementarne nepogode jer kad je proglasimo naš sustav je takav u državi da nikad ništa ni ne dobijemo od te elementarne nepogode posebno sad u ovoj situaciji, dodao je Zorić.

Voćari već sada, zbog koronavirusa, strahuju i za berbu jer za nju im trebaju ljudi. Zato priželjkuju da se, naravno uz poštovanje svih mjera sigurnosti za njih i kupce, ponovno otvore tržnice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!