Kaštelir - mjesto gdje moderan život susreće tradiciju

22.01.2022.

21:57

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Kaštelir, snimke iz zraka

Kaštelir, snimke iz zraka

Foto: Josip Pino Ružić / HRT

Mir i tišina nadomak urbanoj sredini, more u blizini, priroda, usklađen razvoj poljoprivrede i turizma te najveći ekobiljni pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. To su razlozi zbog kojih je mala općina Kaštelir-Labinci, prema izboru Svjetske turističke organizacije, među najboljim turističkim selima na svijetu. Broj noćenja lani bio je na razini rekordne 2019. godine, a jedan od razloga svakako je prirodna i kulturna raznolikost te eno-gastroponuda. 

Na zapadu Istre, 10-ak km od mora i grada Poreča, stoji Kaštelir - gdje tradicionalno susreće moderno. Dobra "muka i malo dobre volje" - ključ su za nastanak najbolje tjestenine, ali i tradicionalnih, starinskih kolača. U općini i šire.

- Konkretno, radimo u Kašteliru žbirići, inače su pljukanci jer je to praktično. Najdraže su mi frituli, kroštuli, štrukle, potice i starinski biškoti na makinju, rekla je vlasnica OPG-a Lucija Venier.

Obitelj Marka Bratovića bavi se poljoprivredom, no on i partnerica Urša prije tri su se godine odmaknuli od tradicije i pokrenuli proizvodnju ''craft" bezalkoholnih pića, primjerice tonika i istarske ginete.

Žedne bi turiste mogla privući i pivnica s vlastitim "craft" pivom. Mladi povratnici iz Italije, Tina i Gabriele de Faveri, ugostiteljstvom i turizmom bave se na naslijeđenom imanju. Mladi ljudi, nove ideje. Ne smijete preskočiti ono po čemu je ovaj kraj poznat - dobra vina. Bračni par Cossetto proizvodi ih već više od 25 godina.

- Ta sloboda života na selu i kreativnost koju ti pruža nenadmašna je, rekla je Melinda Cossetto, enologinja i vlasnica vinarije.

Zaljuljaju li istarske kapljice malo previše, treba se odmoriti u nekom od 429 smještajnih objekata. Dodatni je plus odmor unutar zidova koji skrivaju 100 godina staru priču.

- Ono što smo naslijedili oplemenili smo, turizam je pripomogao da očuvamo svoju kulturnu baštinu, rekla je iznajmljivačica Tereza Ružić.

A baštini ovaj kraj i tradiciju najboljih istarskih maslinovih ulja.

Bogata istarska zemlja u općini koja danas ima 1500 stanovnika omogućuje rad 150 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. I održivi turizam koji čuva prirodu i okoliš.

- Mi kao općina smo dobili promociju, smjestili smo se na svjetskoj turističkoj karti K-L kao mjesto gdje moderan život susreće tradiciju, objasnio je Đulijano Petrović, načelnik općeni Kaštelir - Labinci.

Za Grincha, dakle, tu nema posla. Dapače, baš uoči Božića stiglo je priznanje Kašteliru, i to među samo 44 sela iz čak 32 zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!