16:41 / 09.03.2020.

Autor: Ana Bralić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Katamarani na električni pogon za NP Krka

-

-

Foto: - / -

Maksimalno zaštititi prirodu, a posjetiteljima pružiti jedinstven doživljaj - okosnica je projekta elektrifikacije brodskog prijevoza na rijeci Krki.
Zahvaljujući europskom novcu, Nacionalni park Krka provodi projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke". Dio 80 milijuna kuna vrijednog ulaganja je i nabava električnih brodova, prvih takvih u nacionalnom parku.

Maksimalno zaštititi prirodu, a posjetiteljima pružiti jedinstven doživljaj - okosnica je projekta elektrifikacije brodskog prijevoza na rijeci Krki.

Katamarani "Visovac" i "Miljevci" vrijedni su 5.807.000 kuna, a izgrađeni su u brodogradilištu "Dalmont" d.o.o. u Kraljevici. Dugi su 14 metara i mogu primiti po 50 putnika i dva člana posade, a na palubi imaju osiguran prostor za smještaj dviju osoba u invalidskim kolicima.

Izgrađeni su od aluminija visoke kvalitete i čvrstoće, što je, kako kažu u tom nacionalnom parku, imperativ kad su u pitanju kakvoća vode Krke i ekološki čimbenici koji moraju biti ispunjeni da bi se živi svijet razvijao neometan čovjekovom prisutnošću. Novi brodovi na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će im u ljetnim mjesecima osigurati dodatnu autonomiju od deset sati.

Projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjeren i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava Krke, sufinancira se u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", čiji je završetak planiran za 27. svibnja. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za to je nepovratno odobreno 78.620.719,12 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 80.057.649,15 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!