Katar bi mogao preusmjeriti dio plinskih pošiljki u Europu

26.01.2022.

15:31

Autor: V.G./HRT/Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Katar će trebati pomoć SAD-a kako bi uvjerio kupce svog prirodnog plina da preusmjere dio pošiljki u Europu u slučaju da sukob Rusije i Ukrajine poremeti ruske isporuke, rekao je izvor upućen u rasprave.


Preusmjeravanje dijela pošiljki u Europu bit će tema razgovora katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija i američkog predjednika Joea Bidena idućeg tjedna u Washingtonu, rekao je jedan od izvora.

Američka administracija razgovarala je proteklih tjedana s Dohom i drugim velikim proizvođačima energije kako bi utvrdila mogu li pomoći u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, a SAD zatim uvede sankcije Moskvi.

Doha bi mogla pomoći u slučaju velikog globalnog poremećaja, kao što je napravila 2011., tijekom Fukushime, rekao je izvor, referirajući se na nesreću u nuklearnoj elektrani u Japanu.

Doha može poslati dio viška plina u Europu, ali taj višak nije velik jer je većina plina rezervirana za isporuke utvrđene dugoročnim ugovorima, rekao je izvor.

SAD ili netko drugi morat će uvjeriti najveće kupce katarskog plina u Kataru da dopuste da se dio njihova plina preusmjeri u Europu kao kratkoročno rješenje, dodao je.

Dugoročno Katar očekuje da će njegov izvoz ukapljenog prirodnog plina znatno porasti i EU, ako želi sigurnu opskrbu, mora razmisliti o sklapanju dugoročnih ugovora kako bi izbjegao šokove u nabavi, rekao je izvor.

Katar se ubraja među vodeće proizvođače ukapljenog plina u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!