17:53 / 01.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Katar ne može sam zamijeniti ruski plin u Europi - ministar

Ruski plin u Europi

Ruski plin u Europi

Foto: Ilustracija / Dado Ruvic/REUTERS

Katar neće moći sam uskočiti i podmiriti europske potrebe za energijom u slučaju da kriza između Rusije i Ukrajine izazove nestašicu, upozorio je danas ministar energetike.

- Nitko ne može sam zamijeniti količine plina potrebne Europskoj uniji, ne remeteći istodobno isporuke u druge dijelove svijeta, naglasio je ministar Saad Sherida Al-Kaabi u priopćenju objavljenom nakon sastanka s povjerenicom EU-a za energetiku Kadri Simson.

Sigurna opskrba Europe zahtijeva udružene napore puno aktera, dodao je katarski ministar.

Izrazio je nadu da se "napetosti u Europi mogu riješiti diplomatskim putem, kako bi svi nabavljači mogli surađivati na jamčenju energetske sigurnosti na kraći i na dulji rok".

Katar je ključni američki saveznik na Bliskom istoku i vodeći trgovinski i politički partner EU-a, napominje Reuters.

SAD tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu i proteklih se tjedana raspitivao kod Katara i drugih velikih proizvođača mogu li u slučaju prekida u opskrbi iz Rusije povećati isporuke plina u Europu.

- Nama u Kataru ugovorne su obaveze svetinja", naglasio je ministar Kaabi, poručivši implicitno da neće moći preusmjeriti u Europu dio pošiljki koje prema ugovorima mora isporučiti u druge zemlje ako ne dobije njihov pristanak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!