14:46 / 20.07.2018.

Autor: D.M.

Kazne i zbog različitih vješalica

Kategorizacija apartmana (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Kategorizacija apartmana (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U jeku smo turističke sezone. Porezna uprava već je najavila pojačane kontrole obveznika fiskalizacije, no to ne znači da se neće pozabaviti i privatnim iznajmljivačima koji još nisu ušli u sustav fiskalizacije.
U jeku smo turističke sezone. Porezna uprava već je najavila pojačane kontrole obveznika fiskalizacije, no to ne znači da se neće pozabaviti i privatnim iznajmljivačima koji još nisu ušli u sustav fiskalizacije.

Porezni inspektori pojačavaju kontrole - najavljuju i gdje

Na spomen inspekcije većini se iznajmljivača "diže kosa na glavi", pa čak i onda kada imaju sve uredno prijavljeno i plaćeno. Malo tko može se snaći u šumi raznih propisa i uvjeta pa se svatko boji "masne" kazne zbog nekakvog sitnog propusta kojega možda i nije bio svjestan.

Neke stvari koje iznajmljivač mora imati u smještajnoj jedinici strogo su propisane i s tim propisima mora biti upoznat svaki iznajmljivač početnik, kao i onaj koji se iznajmljivanjem bavi već dulje vrijeme, jer propisi su podložni promjenama.

Odlučili smo provjeriti zbog čega sve zapravo možete dobiti kaznu.

Osim ozbiljnih kršenja propisa poput neisticanja cjenika, neprijavljivanja gostiju i sličnog, kaznu možete platiti i zbog nekih sitnica koje se, na prvi pogled, čine nevažnima.

Apartmani s tri i četiri zvjezdice moraju imati dodatnu opremu poput ogledala za cijelu figuru. Imali dvije, tri ili četiri zvjezdice u apartmanu obvezno morate imati sliku ili drugi ukrasni predmet, stoji u Pravilniku.

Isto tako morate imati i garderobni ormar, no u njemu mora biti pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Ako to nemate, riskirate kaznu. Koliku točno -teško je reći jer ne postoji jedinstven cjenik.

Kazne za neposjedovanje ovih predmeta, odnosno za nepridržavanje pravila propisanih Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, iznose od 2000 do 5000 kuna, a u slučaju ponavljanja prekršaja od 4000 do 10.000 kuna.

Iznimno, turistički inspektor može, prema vlastitoj procjeni, naplatiti kaznu u iznosu od 750 kuna na mjestu događaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!