Keretić: Ponekad potrošač nije uporan, a ponekad trgovac ne prihvaća zahtjeve potrošača

10.11.2021.

07:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

"Ponekad trgovac ne prihvaća zahtjeve potrošača"

"Ponekad trgovac ne prihvaća zahtjeve potrošača"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Novi zakon definira neka područja koja do sada nisu bila precizirana. Htjela bih naglasiti problem s kojim se potrošači često susreću, a radi se o parkiranju – sada ulazi u javne usluge, pa će potrošači imati veći zaštitu u smislu da mogu uputiti pisani prigovor davatelju usluge, a ukoliko on ne prihvati žalbu imaju mogućnost žaliti se u drugom stupnju Povjerenstvu za reklamacije, objašnjava Sanja Keretić iz Varaždinskog potrošača za HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Ponekad se dogodi da udruge za zaštitu potrošača jednostavno ne mogu pomoći potrošaču.


- To se vrlo često događa, ponekad je problem to što potrošač nije dovoljno uporan, pa ne slijedi sve naše upute, a ponekad se radi o tome što trgovac ili davatelj usluge inzistira na nekom svom stavu ili mišljenju i jednostavno ne prihvaća zahtjeve potrošača, priča Sanja Keretić iz Varaždinskog potrošača i dodaje kako se vrlo često davatelji javnih usluga ne drže zakonski usklađenih pravila, što je slučaj čak i prilikom inspekcijskih nadzora.


No, i hrvatski zakoni se moraju prilagoditi europskim, pa će se tako i novi Zakon o zaštiti potrošača morati uskladiti s direktivama Europske Unije – to će, smatra Keretić, u jednom dijelu sigurno olakšati situaciju potrošačima.


- Iz razloga što (novi zakon) definira neka područja koja do sada nisu bila precizirana. Htjela bih naglasiti problem s kojim se potrošači često susreću, a radi se o parkiranju – sada ulazi u javne usluge, pa će potrošači imati veći zaštitu u smislu da mogu uputiti pisani prigovor davatelju usluge, a ukoliko on ne prihvati žalbu imaju mogućnost žaliti se u drugom stupnju Povjerenstvu za reklamacije, kaže Keretić.


- Zakon predviđa i da, ukoliko se radi o materijalnom nedostatku kojeg trgovac ne priznaje, potrošač prilikom prijave inspekciji može zatražiti vještačenje proizvoda – sada se taj rok produljuje na godinu dana. Trgovac je dužan u tom roku podmiriti troškove vještva, bez obzira na ishod, objašnjava, i dodaje kako je najveći problem što još uvijek nije definiran rok za uklanjanje materijalnog nedostatka. Vrlo često trgovac izbjegava tu svoju obavezu, dodaje.


Ističe kako je postupak traženja vještačenja jednostavan – pri otkrivanju nedostatka proizvoda, potrošač se direktno obraća trgovcu, gdje u pisanom prigovoru iznosi svoje razloge i opisuje problem.


- Trgovac mu je na taj prigovor dužan odgovoriti u roku od 15 dana – tada će trgovac navesti da li prihvaća njegove zahtjeve ili ne. Ukoliko ne prihvati zahtjev potrošača, potrošač ima pravo podnijeti prijavu Državnom Inspektoratu, i zatražiti da se provede inspekcijski nadzor, u tom postupku potrošač može zatražiti i vještačenje proizvoda ukoliko smatra da je to potrebno. Taj period gdje može zatražiti vještačenje, a da taj trošak bude na račun trgovca, je šest mjeseci, no u ovim izmjenama se rok produžuje na godinu dana, objašnjava, i zaključuje kako je teško reći u kojem roku Inspektorat mora potrošaču odgovoriti na prigovor, jer to još nije definirano, objašnjava Sanja Keretić iz Varaždinskog potrošača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!