12:52 / 19.09.2018.

Autor: M.N./HRT

"Kina+16": Potpisana zajednička izjava o suradnji

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Četvrta ministarska konferencija "Kina +16" za područje turizma u Dubrovniku je okupila više od stotinu sudionika.
Četvrta ministarska konferencija "Kina +16" za područje turizma u Dubrovniku je okupila više od stotinu sudionika, predvođenih hrvatskim ministrom turizma Garijem Cappellijem i ministrom kulture i turizma Narodne Republike Kine Luom Shugangom.

Sporazum o suradnji u području turizma između Hrvatske i Kine potpisali su ministar turizma Gari Cappelli i ministar kulture i turizma Narodne republike Kine Luo Shugang, a potpisivanju je prethodio bilateralni sastanak hrvatske i kineske delegacije. Ministar Cappelli izjavio je kako sporazumom suradnja između dviju zemalja postaje još konkretnija, s akcijskim planom i rokovima, posebno nakon otvaranja ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju koje se planira u studenom.

"Tada će se premijer Plenković sastati s kineskim premijerom, što će biti ogroman korak u suradnji dviju zemalja. Posjetit ćemo sve važne kineske sajmove, a na inicijativu kineskog veleposlanika imamo dogovor da iduća godina bude proglašena godinom turizma između Kine i Hrvatske. To nije slučajno, jer će se baš u Hrvatskoj dogoditi susret premijera inicijative 'Kina + 16', što će biti dodatna promocija suradnje", rekao je Cappeli. Naglasio je kako je ove godine zabilježen ogroman rast dolazaka kineskih turista u Hrvatsku, a uz poboljšanje viznog sustava radi se i na otvaranju direktnih linija.Hrvatsko-kineski sporazum potpisan je na marginama ministarske konferencije "Kina +16" koja je okupila predstavnike država srednje i istočne Europe na području turizma, članica inicijative Kina +16 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Na konferenciji se raspravlja o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostavljaju snažniji modalitet suradnje.

Sudjelovanjem u razvijanju i spajanju transnacionalnih ruta i proizvoda međusobno se bolje upoznajemo, uviđamo slabosti koje trebamo ispraviti. Učimo iz iskustva kolega i stvaramo konkurenntne proizvode za širi krug potencijalnih gostiju, rekao je Cappelli. Istaknuo je ogromni potencijal kineskog tržišta, po izdacima najvećeg na svijetu te drugog po putovanjima u inozemstvo. Petinu svjetskog turizma predstavljaju kineski turisti, a 12,4 milijuna kineskih turista je lani posjetilo Europu. Zato zemljama središnje i istočne Europe Kina nudi ogroman potencijal rasta. Zato je ta suradnja sastavni dio suradnje Kine i EU, dodao je hrvatski ministar Cappelli te napomenuo kako će Hrvatska turistička zajednica do kraja godine u Šangaju otvoriti svoj ured. 

Najavio je kako će se u 2019. godini u Hrvatskoj održati i sastanak predsjednika vlada Kina + 16. Podsjetio je kako je ukupna razmjena te inicijative u 2017. godini iznosila 58 milijardi eura, a Kina planira još niz infrastrukturnih projekata vrijednih milijarde eura u ključnim sektorima prometa i energetike.

Posvećeni smo slobodi putovanja između Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe, u oba smjera, kazao je kineski ministar Luo Shugang. Čak 1,3 milijuna turista je posjetilo Kinu, koja je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Želimo proaktivno potpomoći komunikaciju i suradnju u kulturnom turizmu, što je na dobrobit i naroda Kine i šesnaest zemalja, kazao je Shugang.

Ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjárto podsjetio je kako kineski turisti puno troše, a budući da turizam zauzima značajan udio u BDP-u država regije bitno je podići privlačnost regije Kinezima. Iz kineske smo perspektive mi maleni, pa moramo ujediniti napore. Zato s ciljem veće prepoznatljivosti trebamo raditi na pitanju viza, direktnih letova i zajedničkih aranžmana, izjavio je Szijjarto te odbacio razmišljanja kako ovakvi sastanci i suradnja nisu u najboljem europskom interesu.

Zemlje članice inicijative "Kina +16" za područje turizma potpisale su zajedničku izjavu u kojoj su se, po riječima ministra Cappellija, obvezale na konkretnije korake u kvalitetnom pristupu kineskom tržištu, a sama konferencija je velik iskorak u suradnji Hrvatske i Kine.

Ministar Gari Capelli je istaknuo kako je nakon ulaska u projekt Pelješkog mosta, Kina zainteresirana za daljnja ulaganja u Hrvatsku. Naša agencija za investicije ponudit će im sve što ima. Razgovaramo vrlo široko. Kineska investicija u izgradnju hotela u Krapini iznosi oko 30 milijuna eura, a na sjednici Vlade u Puli otvorili smo tri ili četiri vrlo kvalitetna projekta s tri milijarde kuna ulaganja. Zanimaju ih turističke ture kontinentalnom Hrvatskom, a pozvat ćemo ih na Dane hrvatskog turizma 2019. godine u Slavoniji te predstaviti taj kraj na drukčiji način, rekao je Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!