20:32 / 02.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Kina izgurala SAD s mjesta glavnog trgovinskog partnera EU-a

Foto:  REUTERS/Aly Song/File Photo

Foto: REUTERS/Aly Song/File Photo

Foto: - / REUTERS

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države Posljedica je to epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države Posljedica je to epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020., razmjena EU-a i Kine dosegla je tako 425,5 milijarda eura a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmjena EU-a s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD-om 461 milijardu.

- Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto) a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen", istaknuo je Eurostat, dodajući da je "u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto), istaknuo je u srijedu francuski statistički zavod (INSEE) u konjunkturnom izvješću

Ukupni deficit EU-a u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijarda eura u prvih devet mjeseci 2020., a u istom razdoblju 2019. bio je 123,9 milijarda. Premda je EU još od 2004. glavni trgovinski partner Kine - tada je pretekao Japan - ovo je prvi put da vrijedi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Europu.

Unatoč epidemiji covida-19 i veoma snažnoj gospodarskoj krizi u prvom tromjesečju, kinesko gospodarstvo je ponovo u usponu a potrošnja je u listopadu čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz europskih proizvoda u Kinu, "napose u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju", dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Europu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u listopadu istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto osobne zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!