13:20 / 22.02.2021.

Autor: HRT/Hina/M.N.

Kina pozvala SAD da joj ukine sankcije i carine

Wang Yi

Wang Yi

Foto: FL LIM / REUTERS

Kineski ministar vanjskih poslova pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da ukine sankcije i carine koje je Kini nametnuo njegov prethodnik Donald Trump. 


Peking se nada da će Sjedinjene Države promijeniti taktiku "što je prije moguće" i "odustati od nerazumnih carina na kinesku robu" , rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi u ponedjeljak na političkom forumu u kineskoj prijestolnici. "Spremni smo za otvorenu komunikaciju s američkom stranom", rekao je najviši kineski izaslanik. Pozvao je Washington da poštuje temeljne kineske interese i "prestane ocrnjivati" Komunističku partiju i kineski politički sustav.Odnosi Pekinga i Washingtona pogoršali su se za vrijeme Trumpove administracije kad je izbio trgovinski rat. SAD je uveo carine na kinesku robu i nametnuo sankcije kineskim dužnosnicima zbog kontinuiranog gašenja prodemokratskog pokreta u Hong Kongu. Zasad nema naznaka da Biden planira poništiti mjere svog prethodnika.U prvom telefonskom pozivu Bidena s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom ranije u veljači, bile su vidljive nesuglasice dviju svjetskih sila. Biden je izrazio "zabrinutost zbog pekinških prisilnih i nelojalnih ekonomskih praksi" i spomenuo "kinesku represiju u Hong Kongu (...) i sve asertivnije akcije u regiji, uključujući prema Tajvanu". Kineski predsjednik upozorio ga je da bi "konfrontacija bila katastrofalna za obje zemlje i svijet", objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!