22:30 / 06.08.2019.

Autor: Marko Stričević/HRT

Kina uzvraća SAD-u - neće kupovati američke poljoprivredne proizvode

REUTERS/Thomas White/Illustration

REUTERS/Thomas White/Illustration

Foto: - / REUTERS

Kidaju se niti svjetske trgovine; predvidljivost zamjenjuje kaos, a kao jedina izgledna posljedica sve češće se spominje nova globalna recesija.
Kina je prestala kupovati američke poljoprivredne proizvode. Unatoč krizi u odnosima, još je lani šezdeset posto američkog izvoza soje išlo u Kinu. Za američke poljoprivrednike koji izvoze - najmnogoljudnija zemlja na svijetu bila je četvrto najveće tržište. Jednim potezom moćnika u Pekingu ono za njih više ne postoji.

- Prošle godine izvezli smo soju u vrijednosti devet milijardi dolara. Ako i to nestane, znači da smo otišli s tržišta od  20 milijardi dolara, dakle da smo opet ondje odakle smo s mukom krenuli prije 20 godina - strahuje Dale Moore, Savez američkih poljoprivrednika.Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Za ukupan američki izvoz, vrijedan 30 bilijuna dolara  godišnje, kinesko otkazivanje američkim farmerima doima se kao sitnica. Ali udruga poljoprivrednika već upozorava da je u tom sektoru počeo val bankrota. Mnoge propale tvrtke nalaze se u saveznim državama koje su bile uporište Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje.

- Počeo je totalni trgovinski rat, a farmeri i rančeri su u njemu postali meta. I ne samo oni - upozorava Moore.

Novi protunapad Kine dogodio se jučer - oborila je vrijednost nacionalne valute juana na najnižu razinu od 2008. Roba i rad najvećeg svjetskog izvoznika bit će još jeftiniji. SAD je optužio suparnicu za pokušaj stjecanja nelojalne prednosti i vjerojatno će tražiti sankcije Međunarodnog monetarnog fonda.

- Kina manipulira valutom kako bi nam ukrala naše poslove i tvornice, nanijela štetu našim radnim mjestima, srozala primanja naših radnika i cijene naših poljoprivrednika. Neće više - poručuje američki predsjednik Trump.

Spekulira se i o sljedećem činu kineske odmazde: rušenju svjetskih cijena nafte novim šok-potezom. Američka banka Merril Lynch upozorila je da bi Kina mogla naglo kupiti goleme količine nafte od Irana, žrtve globalnih energetskih sankcija uvedenih pod američkim pritiskom.

Kidaju se niti svjetske trgovine; predvidljivost zamjenjuje kaos, a kao jedina izgledna posljedica sve češće se spominje nova globalna recesija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!