Kina želi što više turista dovesti u Hrvatsku i Varaždinsku županiju

27.08.2023.

15:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Kineski turisti u Hrvatskoj

Kineski turisti u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Kina želi ojačati suradnju s Hrvatskom na brojnim područjima, a jedan od prioriteta je veći dolazak kineskih turista u Hrvatsku i Varaždinsku županiju, rekao je u nedjelju kineski veleposlanik Qi Qianjin, koji je službeno posjetio županiju i grad Varaždin.

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti Varaždinsku županiju i Grad Varaždin te održati kvalitetan sastanak sa županom Stričakom i gradonačelnikom Bosiljem.

- Složili smo se da ćemo raditi na nastavku suradnje na različitim područjima, infrastrukture, novih energija, zelene tranzicije, visokih tehnologija, obrazovanja i turizma", izjavio je veleposlanik Qi Qianjin, priopćeno je iz županije.

Posebno je naglasio jačanje suradnje upravo u turizmu, dodavši da će kinesko Veleposlanstvo uložiti velike napore da ojača suradnju na svim područjima.

- Pritom će prvi korak biti jačanje suradnje na području turizma i razmatranje mogućnosti kako privući kineske turiste u Hrvatsku te u Varaždinsku županiju, koja ima bogatu povijest i kulturu, istaknuo je veleposlanik Qi Qianjin.

Naveo je i da se želi uspostaviti prijateljska suradnja između Varaždinske županije i kineske provincije Šan Xi.

Varaždinski župan Anđelko Stričak upoznao je veleposlanika Kine s gospodarstvom, poduzetničkim zonama i mogućnostima ulaganjima na području županije. Jedno od područja moguće suradnje je i obrazovanje.

- Razgovarali smo i o suradnji na području obrazovanja, odnosno razmjene studenata. Vjerujem da ćemo nakon ovog prvog sastanka suradnju nastaviti razvijati u dobrom smjeru, istaknuo je župan Stričak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj iskoristio je sastanak kao priliku za obnovu suradnje između prijateljskih gradova Varaždina i Wuhana, koja je prekinuta uslijed pandemije.

Namjera Grada Varaždina je, kaže, da već slijedeće godine na varaždinski Špancirfest dovede kineske performere, ali i da potencijalne investitore iz te zemlje zainteresira za ulaganje u varaždinski aerodrom.

Nakon sastanka kineski veleposlanik i njegovi suradnici su u pratnji domaćina razgledali Posjetiteljski centar Varaždinske županije smješten u podrumu povijesne Županijske palače, gdje ih je ugostio direktor županijske Turističke zajednice (TZ) Goran Mališ, a potom su pod vodstvom direktorice TZ-a grada Varaždina Jelene Toth obišli i Špancirfest.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!