Kineska središnja banka najavljuje potporu potrošnji

24.02.2023.

17:53

Autor: Hina/HRT

Kineska središnja banka (PBOC)

Kineska središnja banka (PBOC)

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Kinesko gospodarstvo trebalo bi se ove godine oporaviti, objavila je u petak središnja banka, dodavši da planira monetarnom politikom poduprijeti potrošnju, uz napomenu da domaći temelji za oporavak "nisu čvrsti".

Kineska središnja banka (PBOC) usredotočit će se na potporu rastu domaće potražnje i na stabilizaciju gospodarskog rasta i cijena, vodeći istodobno računa da poticaji ne budu prekomjerni, stoji u bančinom kvartalnom izvješću o provedbi monetarno-kreditne politike.


Vanjsko okruženje, upozoravaju, i dalje je "ozbiljno i složeno", a domaći temelji za oporavak gospodarstva "nisu čvrsti", naglašava PBOC.


Problematičnom sektoru nekretnina trebat će vremena za tranziciju, napominju, dodajući i da je još uvijek prisutan pritisak na uravnoteženje fiskalnih prihoda i rashoda lokalne samouprave.


Naglašavaju i da će pozorno pratiti trend inflacije i njegove promjene i održavati stabilnost cijena energije i hrane.


Izvješće se nije bitno promijenilo u odnosu na prethodno, a tržišni sudionici očekuju rekonstrukciju vlade, posebno njezinih ekonomskih savjetnika, i objavu gospodarskih ciljeva i mjera za 2023. na početku godišnjeg zasjedanja parlamenta 5. ožujka.


Drugo najveće gospodarstvo stabilizira se i bilježi poboljšanje, no još se uvijek suočava s mnogim izazovima, rekao je premijer Li Keqiang na sjednici vlade u srijedu, nakon što je kineski BDP lani zbog strogim mjera suzbijana covida porastao najslabije u 50 godina.


Iz središnje banke poručuju da će osiguravati dostatnu likvidnost i učinkovit rast kreditiranja. Planiraju poboljšavati očekivanja društva i jačati povjerenje, uglavnom uz fokus na stabilizaciju gospodarskog rasta, zaposlenosti i cijena.


Budući da se problemima pritisnut sektor nekretnina sporo oporavlja, iz PBOC-a poručuju da će podmiriti razumnu potražnju za financiranjem toga sektora, no upozoravaju da se nekretnine ne bi trebale koristiti kao kratkoročni instrument za poticanje gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!