Kineski izvoz snažno porastao u lipnju

13.07.2022.

12:31

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Travel mania / Shutterstock

Kineski izvoz porastao je u lipnju najsnažnije u pet mjeseci, potaknut većim isporukama vozila, dok je uvoz usporio, odražavajući smanjenu domaću potrošnju i manju potražnju za gorivom zbog mjera suzbijanja COVID-a 19.

Izvoz je u lipnju uvećan za 17,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od siječnja, pokazali su u srijedu podaci carinske uprave.

U svibnju porastao je 16,9 posto.

Poticaj skoku izvoza bilo je 248 tisuća vozila otpremljenih u inozemstvo, za 30,5 posto više nego u prošlogodišnjem lipnju.

Uvoz je pak u lipnju porastao samo 1,0 posto, odražavajući prigušenu domaću potrošnju i postrožene epidemiološke mjere zbog novog vala zaraze covidom 19. U svibnju bio je poskočio 4,1 posto.

Dnevni uvoz sirove nafte pao je za 11 posto u odnosu na lanjski lipanj, kliznuvši na najnižu razinu od srpnja 2018. godine, budući da su rafinerije očekivale slabiju potražnju za gorivom u razdoblju strogih mjera suzbijanja COVID-a 19.

Smanjen je i uvoz soje, za čak 23 posto, jer su visoke cijene smanjile apetit za tom grahoricom koja se koristi i u proizvodnji ulja.

Kina je tako u lipnju zabilježila višak u trgovinskoj bilanci od 97,94 milijarde dolara, veći gotovo za četvrtinu nego u svibnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!