19:22 / 31.10.2019.

Autor: Ružica Divac Borovečki/P.F./HRT

Kineskinja zapela na Političkoj školi Kumrovec

-

-

Foto: - / -

To što novac još nije uplaćen, načelniku Kumrovca nije problem. Ovo mjesto čeka, kaže, više od 20 godina da se obnovi državna imovina.
Kad se sredinom ove godine kineska investitorica javila na natječaj za kupnju Hotela Zagorje, nekadašnje Političke škole u Kumrovcu, krenula je lavina najava kineskih investicija diljem Hrvatske. Osim luke u Zadru, spominje se i centar tradicionalne kineske medicine u Zagorju, koncesija zračne luke u Osijeku, stadion u Velikoj Gorici.

No novac za kupnju nekretnine u Kumrovcu još nije uplaćen pa se postavlja pitanje koliko su uopće ozbiljne te kineske investicije. U Kumrovcu nevjerica. Je li moguće da nakon toliko najava Kinezi neće platiti Političku školu?

To što novac još nije uplaćen, načelniku Kumrovca nije problem. Ovo mjesto čeka, kaže, više od 20 godina da se obnovi državna imovina.

- Nismo uopće zabrinuti, znamo da će se to izrealizirati. Turistički i gospodarski to bude puno značilo i za Kumrovec i za cijelo Zagorje, optimističan je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

Oko 70.000 turista na godinu dođe u Kumrovec. Jedan od njih je i Titov unuk, sin Žarka Broza. Kaže da Kinezi cijene Tita.

- Pomažu u obnavljanju spomenika iz NOB-a, za njih je nacionalni junak Bata Živojinović, objašnjava Josip Broz, unuk Josipa Broza Tita.

Investitor je tražio, a Ministarstvo državne imovine produljilo rok za uplatu malo više od 14 milijuna kuna do 11. studenog.

- Zbog trenutne situacije na relaciji Kina - ostatak svijeta, jer smo vidjeli unatrag nekoliko mjeseci da je znatno otežana isplata sredstava iz Kine prema van, pravda Siniša Malus iz Kinesko-jugoistočno-europske poslovne asocijacije (CSEBA).

- Ako se taj rok ne ispoštuje, raskinut će se ugovor, zadržavaju se sredstva koja su uplaćena temeljem predujma (80.000 eura) i nekretnina ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

Kad je posljednji put boravila u Zagorju, Jinag Yu nije govorila o problemima s plaćanjem, već o osnivanju centra za tradicionalnu kinesku medicinu u Krapinskim Toplicama i obnovi tamošnjeg hotela.

Ako novac ne stigne do 11. studenog, Vlada će ovu nekretninu opet ponuditi na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!