11:21 / 18.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Kinezi će snimiti promotivni film o hrvatskim proizvodima

Ilustracija, Pixabay

Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Procedura za omogućavanje izvoza hrvatskim mliječnih proizvoda u Kinu je u završnoj fazi.
Kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata toga tržišta hrvatskim izvoznicima, izvijestio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Procedura za omogućavanje izvoza hrvatskim mliječnih proizvoda u Kinu je u završnoj fazi te se nadamo da bi izvoz mogao započeti krajem godine, rekao je Tolušić nakon sastanka u Vladi s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Hanom Changfuom, na kojemu je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tolušić je rekao da je proces dobivanja izvoznih dozvola trajao pet godina te da Hrvatska u budućnosti želi izbjeći tako dugo razdoblje. Rekao je i da je Hrvatska zainteresirana za izvoz pilećeg i svinjskog mesa, svježe i smrznute tune i drugih proizvoda.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i zato trebamo kineske izvozne dozvole, rekao je Tolušić.

- Drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede to shvaća i da će nam pomoći, dodao je.

Najavio je da će do kraja godine Kinezi snimiti promotivni film o hrvatskim prehrambenim proizvodima koji će se prikazivati na tamošnjim TV kanalima i pomoći njihovoj promociji na kineskom tržištu.

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko- kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

- Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a, s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima, rekao je Changfu.

Dodao je kako uskoro očekuje dolazak hrvatskih mliječnih proizvoda na kinesko tržište te najavio medijsku promociju tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

- Kvaliteta proizvoda je najvažnija. Želimo vidjeti što više vaših kvalitetnih poljoprivrednih priozvoda u Kini. S naše strane želimo dati svoj doprinos i promovirati hrvatske proizvode u medijima i na platformama internetske prodaje. Tako da kineski potrošači što bolje upoznaju hrvatske proizvode - rekao je ministar poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!