Kinezi napreduju u izgradnji: Pelješki most izlazi iz vode

30.08.2019.

19:32

Autor: Pero Štrbe/P.F./HRT

default error photo
Betoniranje prve naglavnice pilota na Pelješkom mostu - Kinezi su, kao i svaki veliki posao, počeli vatrometom.
I dok još čekamo da se riješe žalbe i napokon počne gradnja pristupnih cesta, Kinezi sve više napreduju u izgradnji Pelješkog mosta. Danas je počelo betoniranje prve naglavnice, temelja budućih stupova mosta, koja dva i pol metra ispod i dva i pol iznad površine mora povezuje postavljene pilote.

Betoniranje prve naglavnice pilota na Pelješkom mostu - Kinezi su, kao i svaki veliki posao, počeli vatrometom. Ta golema armiranobetonska ploča nalazi se na sredini mosta pokraj prolaza za brodove. Ispod površine povezuje najduže pilote i temelj je jednog od dva najveća stupa.

Istodobno se radi i na drugim stupnim mjestima. Na susjednom, sedmom armira se naglavnica, na šestom postavlja oplata, a na ostalima se betoniraju piloti. Na radovima je trenutačno angažirano 380 radnika. Izvođač je čak 70 zaposlio iz Hrvatske.

Betoniranje prve naglavnice počelo dva tjedna prije nego što je predviđeno dinamičkim planom gradilišta. Dijelove konstrukcije brodovi će dovesti na gradilište kad se izrade prva dva stupa. Prva naglavnica pak, iz mora bi trebala izroniti za 20-ak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!