Kinezi obilaze Osijek, a Slavonija vidi svoju šansu

18.04.2019.

15:28

Autor: Igor Rotim/P.F./HRT

default error photo
Nakon dubrovačkog summita Kina+17, Hrvatska je dobila posebnu poziciju u gospodarskoj suradnji s Kinom. Preokret je to kineske politike prema jugoistoku Europe. Slavonija u tome vidi svoju šansu.
U Osijek je stiglo izaslanstvo kineskih gospodarstvenika, čiji su posjet organizirale Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne udruge i Osječko-baranjska županija. U potrazi za mogućnostima poslovne suradnje i investiranja privukla su ih slavonska poljoprivreda te transportni i prometni potencijali istoka Hrvatske.

Kineski gospodarstvenici obišli su osječku zračnu luku, a osim mogućnosti aerodroma, zanimala ih je i mogućnost riječne luke.

Samo mjesec dana nakon predstavljanja turizma Osječko-baranjske županije u Kini, Kinezi procjenjuju gospodarske mogućnosti u Osijeku i traže gdje mogu ulagati.

Govoreći o mogućnostima za buduća ulaganja, kineska poduzetnica Jian Yu rekla je da su prvi put u posjetu Osijeku, nakon čega investicijski tim treba analizirati mogućnosti te napraviti evaluaciju, od koje će se krenuti dalje.

Nakon dubrovačkog summita Kina+17, Hrvatska je, kažu organizatori susreta, dobila posebnu poziciju u gospodarskoj suradnji s Kinom. Preokret je to kineske politike prema jugoistoku Europe. Slavonija u tome vidi svoju šansu.

Prema najavi kineskog premijera u Dubrovniku, Kina će pokušati uključiti cijelu Hrvatsku u svoje poslovne planove. O konkretnim projektima prerano je govoriti, ali s obzirom na brzinu konkretne reakcije kineskih gospodarstvenika, mogućnosti za investicije postoje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!