19:05 / 09.04.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/D.M./HRT

Kinezi u RH uložili više od 100 mil. eura - u planu je puno više

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Kineski novac slio se u zadarsku luku, senjsku vjetroelektranu, hotel u Krapinskim toplicama i Rimčevu rastuću tvrtku. Potencijalnih investicija znatno je više.
Dolazak kineskog premijera i čak 400 menadžera vodećih kompanija trebao bi ojačati suradnju i konkretizirati investicije. Kinezi su do sada u Hrvatsku uložili više od 100 milijuna eura - u zadarsku luku, senjsku vjetroelektranu, hotel u Krapinskim toplicama i Rimčevu rastuću tvrtku. Potencijalnih investicija znatno je više.

Posebice u Zadarskoj županiji koja će se pobratimiti s turistički najprivlačnijom pokrajinom Hainan. Kinezima je privlačna i modernizacija zadarske zračne luke, a u poduzetničkoj zoni Crno pokrenuli bi proizvodnju vezano za elektroniku i robotiku. Zadarska, a možda i riječka luka trebale bi postati kontejnerski terminal za ulazak kineske robe na europsko tržište. Skratili bi tako put do osam dana.

Kinezi ulažu i u naš turizam. Zanima ih ulaganje u zdravstveni turizam u Ninu. U Krapinskim toplicama već ulažu, kupili su hotel Toplice, a u planu imaju još projekata. Pokazali su interes za ulaganje u rezidencijalne projekte za treću životnu dob, za ulaganje u sportske kapacitete, a definirani su i setovi ulaganja za Kumrovec, kaže načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svazić.

Gotovo milijardu dolara vrijedi naša trgovinska razmjena s rastućom Kinom u kojoj posluje nekoliko hrvatskih tvrtki i agencija. U Šangaju imamo turističko i gopodarsko predstavništvo, a Ured HGK uskoro bi se trebao premjestiti u poslovnu zonu biznis distrikta Homsi Mail. Tu bi, najavio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić - "hrvatske tvrtke mogle registrirati virtualne adrese i imati prostor za sastanke".

Snažniji plasman prehrambenih proizvoda koče još potrebni certifikati za mliječnu industriju, no pregovori su u tijeku. Ubrzamo li izdavanje viza za kineske turiste ove ih godine možemo očekivati i više od 300 tisuća. Već sada su nam nakon Korejaca upravo Kinezi najbrojniji gosti iz Azije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!