19:13 / 18.09.2018.

Autor: HRT

Kinezima smo 'okrunjeni biser Mediterana'

-

-

Foto: - / -

U Dubrovniku se održava konferencija incijative koja okuplja Kinu i 16 država središnje i istočne Europe.
U Dubrovniku se održava konferencija incijative koja okuplja Kinu i 16 država središnje i istočne Europe. Ministri turizma i turistički djelatnici iz tih zemalja raspravljaju o suradnji u svom resoru. Sutra, na radnom dijelu Konferencije, među ostalim održat će se i bilateralni sastanak hrvatske i kineske delegacije, na kojem će resorna ministarstva potpisati sporazum o suradnji.

Glavno odredište kineskih turista je Europa pa u sklopu svog boravka obiđu po nekoliko zemalja. Putuju cijele godine i zanimaju ih kulturno-povijesne znamenitosti te prirodne ljepote, tako pri obilasku Hrvatske najčešće posjete Zagreb, Plitvička jezera i Dubrovnik. Iako broj kineskih turista još uvijek nije velik, znatan je njihov porast. Tako ih je lani bilo 60% više, a slično se očekuje i ove godine, izvijestio je ministar Gari Cappelli.

Uoči početka Konferencije kineski ministar turizma Lu Shugang izjavio je kako Hrvatska ima bogate turističke resurse, ugodan i prekrasan krajolik. "Okrunjeni ste kao biser Mediterana", poručio je. Podsjetio je kako Kina i Hrvatska proteklih godina uživaju porast u suradnji na mnogim područjima - zajedno s međusobnim političkim povjerenjem i dobrim odnosima u trgovini, gospodarstvu i turizmu.Činjenica da smo domaćini ovakve jedne konferencije još je jedno priznanje Hrvatskoj, kazao je ministar Gari Cappelli u Temi dana. Hrvatska će do kraja godine doći i do povećanja od 50 posto u posjetima kineskih turista i prijeći ćemo brojku od 200 tisuća, dodao je. Najavio je otvaranje turističkog ureda u Šangaju u studenome. Tad će, kaže - biti lakše i otvoriti direktnu avionsku liniju između Hrvatske i Kine, a vrlo se brzo može riješiti i pitanje viza, prehrane u hotelima te drugih poteškoća. Iduće godine u Hrvatskoj je će održati susret na najvišoj razini premijera vlada Kine i 16 država središnje i istočne Europe. Direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld, koja je također u Dubrovniku kazala je kako je Zagreb izuzetno interesantan kineskim gostima i iz godine u godinu bilježi povećanje posjeta iz Kine za 30 posto. U prvih osam mjeseci 2018. Zagreb je zabilježio 34 tisuće dolazaka i 51 tisuću noćenja gostiju iz Kine. Važno je što su kineski gosti među 'top 5' gostiju u Zagrebu. Turisti iz Kine posebno vole ture po gradovima i nacionalnim gradovima, zanimaju ih krstarenja i povijest. Vole jesti morske specijalitete, ali i kineske restorane. Radi se o gostima visoke platežne moći, kazala je Bienenfeld.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!