17:45 / 03.12.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

Kisik za bolnice iz Slavonskog Broda

-

-

Foto: - / -

Mala tvrtka "Aparati" iz Slavonskoga Broda s četrdesetak zaposlenih daje svoj obol u borbi protiv koronavirusa. Izrađuju uređaje i opremu za boce i instalacije s kisikom pa su važan partner hrvatskih kliničkih cenatra i bolnica, a dio svojih proizvoda izvoze i u susjednu BiH.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️
Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

Brzina je vrlina Josipa Rude. Za tokarskim je strojem gotovo 30 godina, ali posljednjih tjedana - posebno je motiviran. Radi se na proizvodnji ovlaživača medicinskog kisika i to im je prioritet, kaže. Pogoni su im stari, ali proizvodi za potporu disanju uvijek su traženi. U doba pandemije više nego ikada prije.

- Osim za respiracijske centre, radimo jako puno za našu bolnicu, za bolnicu Požega, Pakrac, a radimo i za zagrebačku KB Dubrava, kaže direktor tvrtke Zlatko Hrkač. Naglašava kako se preko jednog njihovog instalacijskog priključka kisikom mogu kisikom snabdijeti dva pacijenta.

Ovih  dana stigla im je i narudžba za zagrebačku Arenu. No ondje će regulacijske uređaje instalirati na boce. Posla ima puni, kaže Ivan Vučemil, ali se trude da sve bude kako treba, i da sve isporuče na vrijeme.  Jer  u borbi protiv agresivnog virusa - važna je, vjeruju, i njihova dionica.

Širi se instalacijska mreža u brodskoj bolnici

Terapija kisikom jedna je od glavnih u liječenju oboljelih od COVID-a. Potrebe su znatno porasle pa na odjelima za COVID brodske bolnice šire instalacijsku mrežu, kaže ravnatelj bolnice doc. dr. sc. Josip Samardžić. Pomaže i premorenim sestrama i tehničarima da ne vuku teške boce do kreveta, dodaje Lidija Pešut, v.d. glavna sestra na Covid 1 odjelu brodske bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!