10:25 / 24.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Klimatske promjene štete američkom gospodarstvu

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Trump je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. kojim se gotovo 200 država obvezalo na borbu protiv klimatskih promjena.
Klimatske promjene stajat će američko gospodarstvo stotine milijarda dolara do kraja stoljeća, šteteći svemu, od ljudskog zdravlja to infrastrukture i proizvodnje hrane, stoji u vladinu izvješću.

Izvješće, koje je zatražio Kongres i izradilo ga je nekoliko vladinih agencija i ureda, govori o očekivanom utjecaju globalnog zatopljenja na sve dijelove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsjednika Donalda Trumpa koji gura industriju fosilnih goriva.

Upozorava se da će globalno zatopljenje više od drugih pogoditi siromašne, naštetiti javnom zdravlju, oštetiti infrastrukturu, ograničiti dostupnost pitke vode, izmijeniti obale i izazvati porast troškova u brojnim industrijama, od poljoprivrede do proizvodnje energije.

Izvješće se nadovezuje na istraživanje iz prošle godine po kojem je čovjek glavni uzročnik globalnog zatopljenja i koje je upozorilo na potencijalno katastrofalne posljedice za planet.

Oba dokumenta u suprotnosti su s politikom Trumpove administracije koja ukida mjere zaštite klime i okoliša iz mandata predsjednika Baracka Obame kako bi povećala proizvodnju domaćeg fosilnog goriva, uključujući sirovu naftu koja je već najveća na svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Trump je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. kojim se gotovo 200 država obvezalo na borbu protiv klimatskih promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!