Klirinška kuća onemogućila trgovinu na Moskovskoj burzi

17:27 / 10.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europska klirinška tvrtka Clearstream objavila je da je zbog novih europskih sankcija Rusiji zamrznula usluge koje bi stranim ulagačima omogućile trgovinu dionicama ruskih kompanija na Moskovskoj burzi.

Ulagači su za Reuters u četvrtak izjavili da su imali teškoća s pretvaranjem potvrda o deponiranim dionicama ruskih kompanija u dionice uvrštene u kotaciju Moskovske burze nakon što je EU prošlog tjedna uveo sankcije ruskom Nacionalnom depozitoriju.

Potvrde predstavljaju dionice kompanije čije je sjedište izvan zemlje u kojoj se njima trguje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u travnju uredbu kojom se od svih ruskih kompanija, uz iznimku njih 15, traži da isključe svoje dionice iz kotacije burzi u inozemstvu kako bi smanjile potencijalni utjecaj stranih ulagača na rusko tržište.

Ulagači sada žele pretvoriti potvrde o vlasničkom udjelu u ruskim kompanijama u dionice uvrštene u kotaciju Moskovske burze, ali Bruxelles im je to novim sankcijama onemogućio.

Clearstrem, član grupe Deutsche Boerse, potvrdio je da je obustavio obradu zahtjeva za pretvaranje potvrda u dionice, dodajući da se konzultira s vlastima kako bi stekao bolji uvid u nove sankcije EU-a.

To znači da klijenti neko vrijeme neće moći vidjeti upute, ni nove ni stare, za pretvaranje potvrda u dionice, ni informacije o njihovu ažuriranom statusu, poručili su iz vodeće europske klirinške kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!