19:36 / 20.04.2019.

Autor: Vlatka Kusanić/HRT

"Kokoši s domovnicom" nesu superjaja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ovo preduskrsno vrijeme u Hrvatskoj se proda nekoliko milijuna jaja, domaćih i iz uzgoja. Statistika pokazuje da ipak sve više cijenimo domaće.
Ako postoji vrhunac sezone za prodavače jaja, onda je to zasigurno uskrsno vrijeme. I ponuda i prodaja ovih su dana povećani, u odnosu na ostatak godine, za troznamenkasti postotak. Također je u predblagdansko vrijeme povećan i uvoz jaja. No domaći proizvođači tvrde - razlike su velike.

Na imanju Siniše Stanara iz Karlovca ima dvjestotinjak kokoši hrvatica. Vani, na otvorenom žive otkad su se izlegle, drukčije i ne mogu jer to im je u genima. Kvaliteta njihovih jaja je u tzv. termičkoj stabilnosti.

- Kokoš hrvatica potječe od divlje kokoši. Mnogo je otpornija na bolesti, a njezina jaja imaju veći žutanjak. Jaje, kad pečete, sve u njemu ostaje, sve bjelančevine, minarali i vitamini. Kod ostalih kokoši jaja nisu termički stabilna i pečenjem se uništi dobar dio hranjivih tvari, kaže.

Upravo zbog toga ova su jaja i skuplja. Ona iz uzgoja mogu se nabaviti za kunu ili čak i manje po komadu, a jaje koke hrvatice stoji najmanje dvije kune. No svaka roba ima svoga kupca.

U ovo preduskrsno vrijeme u Hrvatskoj se proda nekoliko milijuna jaja, domaćih i iz uzgoja. Podaci HGK govore da smo ih, primjerice, samo u ožujku prošle godine uvezli 6 milijuna komada. Unatoč tom broju, statistika pokazuje da ipak sve više cijenimo domaće jer uvoz opada, a izvoz domaćih jaja raste.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!