07:34 / 23.10.2019.

Autor: HRT

Koletić: Hrvatska je zaštitila proizvode, ali ih nije i brendirala

-

-

Foto: - / -

Pod motom "Inspiriramo poljoprivredu", u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas i sutra održava se 4. Agro Startup konferencija.
Pod motom "Inspiriramo poljoprivredu", u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas i sutra održava se 4. Agro Startup konferencija. Kroz primjere iz prakse mladih hrvatskih poljoprivrednika te smjernice hrvatskih institucija koje sufinanciraju i pružaju potporu poljoprivrednoj zajednici novim idejama i projektima, više od 350 mladih studenata imat će priliku informirati se i bolje razumjeti hrvatsku poljoprivredu.

U HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora Agro Start Up konferencije, pojasnio je da se radi o inovativnoj konferenciji koja ima za cilj okupiti buduće mlade poljoprivrednike, studente Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku, veleučilišta u Požegi, Križevcima, Zagrebu, Zadru i Rijeci kako bi oni kroz priče mladih poljoprivrednika čuli s kakvim su se poteškoćama oni sretali, na što moraju voditi brigu, kako bi inspirirali poljoprivredu. Iako je konferencija trebala trajati danas i sutra Koletić naglašava da se zbog planiranog štrajka u visokom školstvu sutra konferencija neće održati. Naknadno će se javiti kada će biti prezentiran drugi dan konferencije. 

Hrvatska je proteklih godina bila uspješna u zaštiti svojih proizvoda poput paškog sira, ali nije "uzela" financijska sredstva iz EU fondova za brendiranje skupine zajedničkih proizvoda na trećim tržištima (onima izvan EU-a). Slovenija je već prijavila peti projekat takvog brendiranja.

Objašnjavajući što to točno znači brendiranje Koletić je uzeo primjer Slovenije i rekao da su npr. svi proizvođači pilećeg mesa sastali su se i uz pomoć ministarstva poljoprivrede "napali" su tržište susjednih država kako bi kupce uvjerili da je njihovo pileće meso najbolje.

Ilija Jurić, proizvođač presadnica iz Kosnice, rekao je da se njegova obitelj već 15 godina bavi presadnicama povrća, začinskog bilja, ljekovitog bilja poput stevie. Kao posebnu zanimljivost u svome poslu ističe proizvodnju "toucan green" jestivo cvijeće. To je specijalizirano za kuhare, barmene i sve entuzijaste koji vole to raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!