Koliko će Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijeti pravde?

26.01.2020.

13:39

Autor: Renata Waldman/V.K./Plodovi zemlje/HRT

default error photo
Novi, već peti Zakon o poljoprivrednom zemljištu za neke je najbolji. Za neke, pak, teško provediv. Općine, naime, imaju diskrecijsko pravo određivanja zemljišnog maksimuma.
Novi, već peti Zakon o poljoprivrednom zemljištu za neke je najbolji. Za neke, pak, teško provediv. Općine, naime, imaju diskrecijsko pravo određivanja zemljišnog maksimuma.

Zakon, kako bilo, sreću - čini se - nije donio obitelji Rajković iz Ostrova. Stočari su, imaju prednost pri dodjeli, ali će najvjerojatnije ostati i bez državne zemlje koju rade već 15 godina. Zašto i što kažu u općini Markušica koja je raspisala natječaj - provjerila je osječka ekipa HRT-a. 

- Ovu zemlju sam 2005. razminirao i ušao u posjed. Poorao sam je, smeće s nje odvezao. Deset godina je stajala i nitko u nju nije smio ući. Sve sam redovno plaćao i evo, sada je došao ovaj natječaj i ja ostajem bez nje, govori Rado Rajković iz Ostrova.

Rado i Srđan - otac i sin, stočari u duši, ne mogu vjerovati da će ostati bez ovih 5 hektara državne zemlje. Nakon svega što su u nju uložili. A u štali 40 grla koje treba hraniti. Da bi na godinu dala čak 65 tisuća litara mlijeka. Od kojih živi ova obitelj.

- Stanje u mljekarstvu je jako loše. Plaćaju po litri mlijeka 2 kune. Budućnost vidim u ovome i radio bi ovo, ali ostajemo bez zemlje. Stanje je jako teško i stvarno je teško opstati, očajan je Srđan Rajković iz Ostrova.

- Išao sam u našu općinu, pokušavao dobiti barem 10 hektara zemlje. Nisam tražio puno. Sve su obećavali, na kraju ništa. Umjesto da su mi dali, oni su mi oduzeli, govori Rado.

Da bi podigli novu staju, Srđan je triput išao raditi u inozemstvo. I vraćao se, da bi ostao. Otac ga je zaposlio na OPG-u. Sve su obveze uredno podmirivali.
Pa se umirovljeni Rado tako i prijavio na ovaj natječaj za državno poljoprivredno zemljište. Bez straha jer su ponajprije stočari i dugogodišnji zakupci. A povećali su i stado.

- Kada smo išli na natječaj, naglasili smo za kupovinu junica i mehanizacije. Junice su kupljene kao što vidite, jedino se bojimo s čim ćemo ih hraniti, govori Srđan.

Parcela koju su dosad radili dodijeljena je drugom poljoprivredniku. Sada se samo čeka suglasnost Ministarstva pa će on i službeno ući u posjed.

- Imamo na raspolaganju 1300 hektara, od toga je 1100 hektara dosad radio bivši PIK. Mi smo odredili kvotu da je po OPG-u po domaćinstvu moguće dobiti 25 hektara. Međutim, napravili smo s 1300 hektara, negdje oko 90 cjelina, ističe Budimir Drača, načelnik općine Markušica.

Među njima i ona za koju je obitelj Rajković podnijela prigovor. Ne prihvati li se, preostat će im samo tužba na sudu.

- Natječaj je po novom zakonu i moje mišljenje je da je taj zakon najbolji dosad rađen u RH. Postoje određene manjkavosti kao što ćete vidjeti i iz ovog našeg slučaja. Međutim, ništa nema savršeno. On je dosad najbolji, naglašava načelnik Drača.

- Zakon je jasno propisao da to pravo mogu ostvariti bivši zakupci, ako im je poljoprivreda osnovna djelatnost. Gospodinu Rajkoviću to nije. Znači, mnogi naši ljudi misle da je poljoprivreda osnovna djelatnost, ako oni samo to rade. Ne, on mora biti prijavljen u Zavodu za mirovinsko plaćati sve uredno i tako biti registriran, govori Radenko Nikolić iz općine Markušica.

Za zakup ove državne oranice dosad su dali oko 100 tisuća kuna. I ove su jeseni zasijali iako su znali da bi bez nje mogli ostati.

- Ja imam mirovinu 830 i nešto kuna i nisam znao da će mi to smetati u ovom natječaju. To mi je najveća zapreka. Teško mi je odustati od tih goveda, cijeli život uzgajam goveda i ne mogu se pomiriti s tim lako, rekao je Rado.

- Nećemo odustati od te zemlje. Nećemo odustati jer smo uložili previše straha i truda i previše novca. Koštalo nas je jako puno i nije što je koštalo koliko želimo ostati živjeti ovdje i baviti se poljoprivredom i stočarstvom. Naučili smo na tu stoku jer bez goveda života nema, naglasio je Srđan.

I to u Ostrovu u kojem je živjelo 1200 danas tek nešto više od tristo ljudi. I u kojem su se nekada krave držale u 70-ak domaćinstava, sad tek u nekoliko. A samo se u dva ozbiljno bave mljekarstvom. Jedno od njih je ovo koje će prema svemu sudeći ostati bez prijeko potrebne zemlje. I hrane za svoju stoku. U doba kada i Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu prednost daje stočarima i mladima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!