18:29 / 17.08.2018.

Autor: HRT

Koliko gosti ukupno troše u Dubrovniku?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Turistička zajednica u suradnji s Institutom za turizam prati potrošnju u Dubrovniku, što je prvo takvo istraživanje koje se radi isključivo za taj grad.
U turističkim središtima na Jadranu potrošnja hrane i pića u kolovozu poveća se za nekoliko puta u odnosu na vrijeme izvan sezone, pokazuju izračuni Hrvatske gospodarske komore. Rekorder je Medulin, gdje potrošnja skoči čak 12 puta, slijede Baška Voda, Nin, Rogoznica i Pag.

Što se tiče većih gradova, u Dubrovniku se troši oko 3 puta više nego inače, Zadru dva i pol puta, u Splitu 2 cijela 2 puta.  

A koliko gosti ukupno troše u Dubrovniku, i je li Dubrovnik zaista skup grad, pitanja su na koje ćemo uskoro dobiti odgovore. Naime, turistička zajednica u suradnji s Institutom za turizam prati potrošnju u Dubrovniku, što je prvo takvo istraživanje koje se radi isključivo za taj grad.


Upravo će sami turisti dati odgovor kolika je potrošnja, a istraživanje će obuhvatiti sve one koji čine dubrovački turizam. Dogovoreno je 1400 anketara, od kojih će tisuću biti u smještajnim objektima, dakle otići će u 30-tak dubrovačkih hotela, u 40 objekata u privatnom smještaju i ono što je jako važno, 450 posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

Kate, koja je svakodnevno u kontaktu s gostima, priznaje vidi se razlika u odnosu na prošle godine. Kaže kako gosti, za razliku od lani, kupuju sitnice.

Dubrovački ugostitelji, pak, za sve krive visoki PDV u turizmu, zbog kojeg su, priznaju, sve cijene podigli od 12 do 15 posto. I sada gosti manje troše.

Istraživanje bi trebalo biti gotovo na jesen. S punim podacima turistički čelnici dobiti će jasnu sliku na čemu treba raditi i kako usmjeriti dubrovački turizam u godinama koje dolaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!