07:21 / 05.12.2021.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Koliko se ulaže u šume?

Šumarija Donji Miholjac

Šumarija Donji Miholjac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatske šume provode četiri nacionalna strateška projekta vrijedna gotovo milijardu kuna. Europskim novcem već je razminirano i obnovljeno oko šest tisuća hektara šuma. Važno je da se njima dobro i održivo gospodari. U šumariji Donji Miholjac ovih se dana sijeku hrastovi. No, straha nema, jer već niču novi. 

Da naraste, hrastu treba više od sto godina. A da sruše, samo petnaestak minuta. Svaki trupac dobiva oznaku podrijetla. I kakvoće.

- Ovo je stablo hrasta lužnjaka, ekstra kvalitete. Znači, pri samom obaranju kad je stablo palo idemo u prekrajanje stabla da bi izvukli što kvalitetniji drvni sortiment, rekao je poslovođa u Šumariji Donji Miholjac Sebastijan Šerić.

- Sada se nalazimo u jednoj staroj šumi koja je došla do kraja svoga životnoga vijeka. Ili kako mi šumari kažemo do kraja svoje ophodnje. Međutim ispod ove stare šume nalazi se jedna mlada nova hrastova šuma koja će zamijeniti postojeću, naglasio je upravitelj Šumarije Donji Miholjac Petar Dobi.

Siječe se prema planovima gospodarenja. Pisali su ih stručnjaci, a odobrilo ministarstvo poljoprivrede i zaštite okoliša. Sve nadzire Državni inspektorat. 

- Na licitacije se stavlja tri do pet posto drvnih sortimenata za koje naša drvna industrija nije pokazala interes i na te se licitacije onda može javiti bilo koja tvrtka iz svijeta ili Europske unije, dodala je glasnogovornica Hrvatskih šuma d.o.o. Ana Juričić Musa.

Donjomiholjačka šumarija skrbi za šume u pet općina, koje od prodane drvne mase dobivaju dio prihoda.

- Zanimljivo je da jedna mala općina Crnac na kojoj vrši gospodarenje šumama Šumarija Donji Miholjac prošle godine je ostvarila prihod od milijun i pol kuna, kazao je voditelj UŠP-a Našice, Hrvatske šume d.o.o. Vlado Keglević.

Pola je Hrvatske pod šumama. A ono što ih čini posebnima, jest da se obnavljaju prirodno.

- Europa gleda i proučava koliko mi to radimo, divi nam se, evo stvarno je tako i to se može zaključiti i vidjeti i kao nositelji FSC certifikata, evo praktički to dokazujemo iz godine u godinu, istaknuo je direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o. Krešimir Žagar.

Pa se tako na godinu proizvodi i dvanaest milijuna sadnica. Od toga se čak devet milijuna posadi. Kako bismo mi i oni koji dolaze - mogli uživati, ali i živjeti od blaga koje ne smijemo izgubiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!