Komadina: Razmatra se izgradnja termoelektrane na gorivo iz otpada Marišćine

29.10.2020.

14:05

Autor: HRT/Hina

default error photo
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je na sjednici Županijske skupštine da se razmatra izgradnja termoelektrane u naselju Dragi u Rijeci.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je na sjednici Županijske skupštine da se razmatra izgradnja termoelektrane u naselju Dragi u Rijeci koja bi kao gorivo rabila otpad iz Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine.

Komadina je komentirao informaciju koju su jučer na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici Mosta i po kojoj se za izgradnju spalionice otpada predviđa Draga u Rijeci, a koja ondje, smatraju, ne bi smjela biti.

Istaknuo je da se neće graditi spalionica, nego termoelektrana na gorivo iz otpada.
Rekao je da Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina proizvodi gorivo iz otpada, a država nije riješila nijednu energanu, nijednu proizvodnju struje i tople vode u koju bi se to gorivo plasiralo, nego se ono mora skupo izvoziti iz Hrvatske i stvara gubitke.

- Svjesni smo te situacije, Grad Rijeka je našao lokaciju u Dragi na kojoj bi se mogla izgraditi energana. To nije spalionica otpada, nego termoelektrana pogonjena na gorivo iz otpada, koja bi proizvodila toplu vodu za kampus, bolnicu. Hoće li do toga doći, vidjet ćemo. Osnovali smo radnu grupu s Energom i ostalim tvrtkama da ispitaju lokaciju, pripreme projekt te da ga kandidiramo za sredstva Europske unije kada za to dođe vrijeme, istaknuo je Komadina.

Vijećnici primorsko-goranske Županijske skupštine prihvatili su u četvrtak većinom glasova prijedlog drugog rebalansa proračuna kojim se on povećava za 27 milijuna kuna, ili 2,04 posto, a najveći dio raspoloživa novca bit će raspoređen zdravstvu, školstvu i poduzetništvu.

Župan je rekao kako se u teškim okolnostima pandemije covida-19 uspio napraviti dobar rebalans i osigurati dodatna financijska sredstva za djelatnosti koje su osnovna funkcija županije, ponajprije zdravstvo, školstvo i poduzetništvo.

Rebalans su poduprli i vijećnici HDZ-a, ističući kako to čine zbog iznimnih okolnosti u vezi s pandemijom covida-19 budući da se veliki dio rebalansa odnosi na ustanove u zdravstvu.

Početni konsolidirani županijski proračun iznosio je milijardu i 320 milijuna kuna, a drugim rebalansom proračun raste na milijardu i 350 milijuna kuna. Razlozi povećanja su povećani prihodi tekuće godine za 29,4 milijuna kuna te preneseni višak proračunskih korisnika iz prošle godine od 590.373 kuna, uz smanjenje primitaka od financijske imovine za tri milijuna kuna.

Komadina je većinom glasova vijećnika izabran za člana Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskoga sabora, što nisu poduprli vijećnici HDZ-a.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Dinko Beaković je rekao kako ne može poduprijeti njegov izbor jer je sudjelovao i poticao nezakonito zapošljavanje bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurišića.

Komadina je odgovorio da mu je žao što je ta točka dnevnog reda iskorištena za klevetanje te kako je sve učinjeno u skladu sa zakonom.

Dinko Beaković nedavno je podnio kaznenu prijavu protiv primorsko-goranskog župana, riječkoga gradonačelnika i još nekoliko osoba zbog sumnje u koruptivno poslovanje Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom.

Na upit kako to komentira, Komadina je odgovorio da je to politika, da županija radi transparentno i javno te je na svakome da radi svoj dio posla.

Komadina je tijekom rasprave predložio da Beaković bude član Nadzornog odbora Ekoplusa u ime županije, ističući da tako može izravno utjecati na kvalitetu rada, no Beaković se zahvalio na povjerenju rekavši kako smatra da u Županijskoj skupštini ima stručnih ljudi koji bi mogli obavljati taj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!