Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
25.05.2024.
09:45
Autor: V.K./Studio 4/HRT
Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
To se odnosi na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane...
O plaćama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u ugostiteljstvu govorila je u programu HTV-a Natali Komen Bujas, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
- Svi poslodavci koji imaju atraktivne ponude za radnike uspjeli su naći potreban broj. Još postoji dio ljudi koji čekaju radne dozvole, kazala je Komen Bujas.
Novi Kolektivni ugovor u ugostiteljstvu od 1. svibnja je na snazi.
- Sektor turizma ima dugu tradiciju kolektivnog pregovaranja i dobre odnose s naša dva sindikata, a to su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Svake godine dođemo do zajedničkih rješenja i dogovora, istaknula je.
Dodaje kako je Kolektivni ugovor temeljni akt koji uređuje radne odnose u djelatnosti pružanja smještaja i posluživanja hrane i pića.
- Prošireni Kolektivni ugovor omogućio je bolje uvjete rada, što je važno, kako bi se i zadržali, ali i privukli radnici, kazala je.
Naglasila je kako se Kolektivni ugovor odnosi na sve poduzetnike koji djeluju u ovoj djelatnosti u RH.
- Ove godine je povećanje plaća 17 posto i to je najveće povećanje na godišnjoj razini kroz Kolektivni ugovor. Prosječno su minimalne plaće povećane za 17 posto i obuhvaćaju sva temeljna zanimanja u ugostiteljstvu. Narasle su od 12-20 posto u različitim razredima, rekla je.
Naglašava kako je konobarima, kuharima, recepcionerima najniža minimalna zagarantirana plaća 980 eura, no to su plaće bez dodataka koji u većim lancima iznose i do 30 posto.
Kolektivnim ugovorom regulirano je i radno vrijeme radnicima.
- Zalažemo se u HUP-u da se reguliraju povremeni i privremeni poslovi što bi značilo da ugostitelji kada imaju veća događanja mogu radnike angažirati putem vaučera na jedan jednostavniji način, rekla je Komen Bujas.
Istaknula je kako se u HUP-u zalažu za fleksibilizaciju Zakona o radu kako bi se prilagodio tržištu rada.
- Zadnjih se godina promijenila situacija na tržištu rada i nedostaci radnika su sve izraženiji. Neminovno je uvoziti radnu snagu i udio strane radne snage iz godine u godinu raste. Do kraja travnja izdano 22 tisuće radnih dozvola u sektoru turizma, rekla je.
Dodaje kako se sva prava odnose i na strane radnike, jednako kao na domaće.
- Imamo primjere i da se strani radnici učlanjuju u sindikate za što su dobili podršku, govori.
Na pitanje koliko su porasli ulazni troškovi za poslodavce, Komen Bujas je kazala kako su najviše porasli troškovi rada, ali i električne energije te namirnica.
- Najave su da će cijene u turizmu i ugostiteljstvu i dalje rasti, ali manje nego prošle godine. Smatra se da će rast cijena biti od 5 do 10 posto, kazala je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora