12:45 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Komentar Karduma: Kako će se pad američkih burzi odraziti na Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Naš ekonomski analitičar poručuje: Ključ rasta ili pada hrvatskih kamatnih stopa nije u New Yorku ili Frankfurtu, nego na Trgu sv. Marka.
Glavna tema svih poslovnih medija je pitanje - je li veliki pad američkih burzi zaustavljen - te kao se to odražava na EU i Hrvatsku.

Komentari proteklih dana bili su uglavnom senzacionalistički i vrlo dramatični.
Između pada i rasta dioničkih indikatora američkih burzi odjednom je isplivala teza da će to rezultirati rastom kamatnih stopa u Europi i Hrvatskoj?!

Čim netko spomene mogući rast kamatnih stopa, građani se prepadu, teoretičari i analitičari iskoriste svojih pet minuta medijske slave, a građane navedu na krivi smjer promišljanja o uzrocima mogućeg rasta kamata.

Pokušajmo građanima otkloniti bar jedan strah.

Prvo i najvažnije: mi živimo u Europi, a ne u Americi. Na cijenu europskog novca (odnosno kamate), utjecat će stanje gospodarstva EU-a i monetarna politika Europske središnje banke, a ne Američkih federalnih rezervi.

Europska komisija jučer je objavila dokument nazvan "Privremena zimska gospodarska prognoza 2018.". Već sam naslov daje odgovor na mnoga pitanja: "Stabilna i trajna ekspanzija". Iz prognoze je vidljivo da stope rasta za europodručje i EU nadmašuju očekivanja, ali i da se u 2019. očekuje usporavanje tog rasta. Dakle, gospodarstvo i dalje treba poticati.

Dodajmo tomu da prognoze rasta inflacije nisu ni blizu procjenama mogućeg rasta američke. Jer je još uvijek stagnacija tržišta rada pa se ne očekuje nagli rast plaća i potrošnje koji bi stvorio inflatorni pritisak.

Kad sve to skupa znamo, imamo odogovor i na špekulacije o rastu kamatnih stopa, odnosno bauku kojim nam prijete zbog "sloma Wall Streeta".

U Europi zaposlenost sporo raste, nema naglog rasta gospodarstva niti prihoda građana. Zbog svega toga ECB nije u mogućnosti podizati referentne kamatne stope, a tržište pliva u likvidnosti, odnosno višku slobodnog novca.

Potencijalna opasnost mogućeg rasta hrvatskih kamatnih stopa ne leži niti u Americi niti u Europskoj središnjoj banci, nego u rizičnosti same Hrvatske.
Koliku ćemo mi premiju plaćati na rizik zemlje, ovisi o našoj fiskalnoj i ekonomskoj politici, odnosno hoćemo li provoditi strukturne reforme ili ostati zemlja ovisnik o stalnom priljevu stranog novca.

Zato treba gledati u pravom smjeru, a ne nasjedati na spinove.
Ključ rasta ili pada hrvatskih kamatnih stopa nije u New Yorku ili Frankfurtu, nego na Trgu sv. Marka.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!