20:01 / 23.08.2018.

Autor: M.B./HRT

Končar nije spreman dati pozajmicu Uljaniku

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje je li istina da u ovom trenutku nisu spremni unaprijed dati novac, odgovorio je potvrdno. Može se desiti da Komisija kaže ne, i što onda?, uzvratio je Končar protupitanjem.
Dok ogorčeni radnici Uljanika i 3. maja nastavljaju sa štrajkom tražeći svoje plaće, premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima poslijepodne razgovarao s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom, ali i prvim čovjekom Kermasa Dankom Končarom. Na sastancima je bio i ministar gospodarstva Darko Horvat, gost večerašnje Teme dana.

- Prosvjed u Uljaniku - sindikati za odlazak Uprave
- Rossanda: Restrukturiranje jedino pravo rješenje
- Vedriš: Uljanik teži slučaj od Agrokora
- Poruke iz Vlade: Kraj pomaganju brodogradnji?

Ministar je kazao da je kredit koji je ishodovan Uljaniku u prvom mjesecu bio samo za restrukturiranje Uljanika.

S aspekta Europske komisije nemamo pritužbi da taj kredit nije utrošen za pripremnu fazu restrukturiranja. S obzirom na to da smo došli u fazu u kojoj je predmetni plan restrukturiranja trebao biti poslan u Bruxelles i dobiti njegovo zeleno svjetlo, a to je 22.7, mi smo u neformalnoj komunikaciji taj predmetni dokument poslali Bruxellesu 13.7. kako bismo s direktoratom za kontrolu tržišnog natjecanja mogli započeti službene razgovore o konsolidaciji programa restrukturiranja na način koji bi bio prihvatljiv Europskoj komisiji, pojasnio je Horvat.

Rekao je kako je Uprava Uljanik grupe odabrala Kermas energiju Danka Končara kao strateškog partnera i u ovom trenutku ne želi sporiti da li je to dobra odluka. Današnji dan trebao je pokazati je li Kermas energija pravi partner, je li spreman u ovom trenutku premostiti nelikvidnost vezanu za isplatu plaća radnicima 3. maja i Uljanika. U ovom trenutku nismo dobili jasnu potvrdu da je na takav način spreman ući u pripremu restrukturiranja, kaže Horvat.

Tvrdi da država u ovom trenutku nema nikakvih obveza, a dobit će je u trenutku kada Vlada usuglasi plan restrukturiranja s Bruxellesom.

Danko Končar nakon sastanka u Vladi izjavio je da "postoje snage koje rade na tome da ne dođe do stečaja Uljanik grupe". Što se tiče našeg ulaska kao strateškog partnera, vidjet ćemo, rekao je Končar. Mi u ovom trenutku ne nudimo ništa, već smo dali ponudu koja je prihvaćena. Njezine detalje možete vidjeti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva, dodao je. Na pitanje je li istina da u ovom trenutku nisu spremni unaprijed dati novac, odgovorio je potvrdno. Može se dogoditi da Komisija kaže ne, i što onda?, uzvratio je Končar protupitanjem.

To je potvrdio i ministar Horvat pojasnivši da u ovom trenutku gospodin Končar nije spreman pruzeti rizik uplate u gotovinskom novcu ili dati pozajmicu jer postoji još nekoliko modaliteta o kojima se raspravlja. Dodao je kako je Uprava obavještena da je jedno od mogućih rješenja da se projiciranom blokadom za svakog pojedinog radnika mogu osigurati tri minimalne plaće, a dođe li do bilo kakvog stečaja mogu se osigurati u prva tri mjeseca stečaja tri minimalne plaće. Time šaljemo jasnu poruku da su nam prioritet radnici, a nakon toga restrukturiranje koje mora biti održivo i dugoročno, rekao je Horvat dodavši da je na Upravi konačna odluka, a sve su opcije na stolu.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!