13:29 / 06.04.2018.

Autor: D.P./.D.M./HRT

Končar: U Brodotrogiru kreće odvajanje radnika od neradnika

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Brodotrogira strahuju da će čak 300 od ukupno 800 zaposlenih dobiti otkaz. Počeli su prikupljati potpise za spas brodogradnje u Trogiru i tvrde da već imaju nekoliko tisuća potpisa.
U Trogiru je održana tematska sjednica Gradskog vijeća o stanju u Brodotrogiru na kojoj su bili i vlasnik trogirskog brodogradilišta Danko Končar i predstavnici Sindikata metalaca. Istodobno, od jutra se na trogirskim ulicama prikupljaju potpisi za spas proizvodnje u Brodotrogiru. Organizatori tvrde kako im je potporu već dalo više od 5000 ljudi. Radnici strahuju da će čak 300 od ukupno 800 zaposlenih dobiti otkaz.Danko Končar na Gradskom vijeću rekao je da je restrukturiranje završeno, da Brodotrogir ima novih osam ugovora za brodove te da brodogradnja u Trogiru sigurno ostaje. Priznao je kako tijekom pet godina restrukturiranja škvera nisu dovoljno napravili kako bi odvojili, rekao je, radnike od neradnika, ali će uz pomoć sindikata to napokon i učiniti. 

Predstavnik Vlade kratko je komentirao stanje u Brodotrogiru. "Sukladno programu restrukturiranja Brodotrogir je ispunio sve svoje uvjete", kazao je pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak. Problem opstanka brodograđevne industrije u Trogiru, najviše, čini se, zabrinjava prvog čovjeka Radovanova grada. "Gledali smo danas da postoji volja sa svih strana za opstanak škvera, jer je on najvažniji u Trogiru", rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!