07:32 / 03.12.2018.

Autor: T.V./Hina

Končar: Usuglašen plan restrukturiranja, čekamo odobrenje Vlade i EK-a

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izabrani strateški partner Uljanika Danko Končar rekao je nakon posjeta Uljanika i sastanka s Upravom i sindikatima da su usuglasili plan restrukturiranja, ali da nijedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i EK ne odobre taj plan.
Izabrani strateški partner Uljanika Danko Končar rekao je nakon posjeta Uljanika i sastanka s Upravom i sindikatima da su usuglasili plan restrukturiranja, ali da nijedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i Europska komisija ne odobre taj plan.

"Danas su Kermas energija i Uprava Uljanika usuglasili plan restrukturiranja s kojim zajednički nastupamo prema Vladi Republike Hrvatske," poručio je Končar.

"Razgovori koji su danas poslijepodne vođeni s izabranim strateškim partnerom Uljanika Dankom Končarom nisu polučili očekivane rezultate i po tom pitanju nema nikakvih pomaka", potvrdio je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon što su članovi tog odbora, nezadovoljni raspletom tih razgovora, napustili sastanak. 

Bez konkretnih rješenja i odluka završen je i sastanak Danka Končara s predstavnicima sindikata riječkog "3. maja".

Na sastanku na kojem su u pulskom Uljaniku bili i predstavnici Uprave i Nadzornog odbora, predstavnici Štrajkaškog odbora tražili su od Končara da se izjasni želi li i dalje njegova Kermas energija biti strateški partner Uljanika u restrukturiranju. Tražili su da, ako želi, i financijski pomogne u najtežim trenucima kroz koje prolazi brodogradilište odnosno pomogne u osiguravanju novca koji bi omogućio isplatu punih plaća radnicima za rujan i listopad.

"Konkretno, pitao sam Končara imamo li strateškog partnera ili ga nemamo. Na to je on odgovorio da ukoliko mislimo na strateškog partnera koji će nam pomoći savjetima, da takvog strateškog partnera imamo, no ukoliko mislimo na onog strateškog partnera koji treba dati novac, da takvog strateškog partnera nemamo," kazao je Cerovac. U  tom su se trenutku predstavnici sindikata digli i napustili sastanak jer su "smatrali da nemaju više o čemu razgovarati", rekao je Cerovac. Kazao je da je Končar tijekom razgovora izbjegavao bilo kakav odgovor o svojoj ulozi u planu restrukturiranja.

Cerovac je za sutra najavio sastanak s brodovlasnikom "Scenic grupe" Glenom Moroneyom za kojeg Uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer.

Tijekom dana većina radnika Uljanika je dobila minimalac za listopad odnosno oko 2750 kuna, rekao je.  

Radnici Uljanika ponovno u štrajku

Radnici Uljanika od jutros su ponovno u štrajku. Tijekom dopodneva 100-tinjak radnika samoinicijativno se okupilo ispred polarnog kruzera koji se gradi za australskog naručitelja jer su kooperanti, angažirani od strane brodovlasnika, počeli raditi na kruzeru premda je štrajkaški odbor jučer najavio da nitko neće raditi, pa ni oni. Kad su radnici došli do kruzera, kooperanati su prestali raditi.

Situacija je teška, radnici su prepušteni sami sebi i to je sve što u ovom trenutku mogu reći, izjavio je Boris Cerovac predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata.

Pred ulazom u brodogradilište, tri su policijska vozila s pripadnicima interventne policije koji nadziru situaciju.

Horvat: Štrajkom se neće riješiti problem Uljanika

Ovaj štrajk se, po meni, nije trebao desiti. Uz puno i legitimno pravo svakom radniku na pravo štrajka, ja mislim da se štrajkom problem Uljanika riješiti neće, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ministar Horvat je izjavio kako, za razliku od Cerovca koji krivicu i lopticu iz Pule prebacuje u Zagreb, on to neće učiniti. Slušajući neki dan kolegu Cerovca koji vrlo sretno, spretno i kao pravi profesionalni političar krivicu i lopticu iz Pule seli u Zagreb, ja ju neću vratiti natrag u Pulu, rekao je Horvat, dodajući kako takve nesmotrene izjave sindikalnog čelnika štete više radnicima nego ikome drugome.

Ministar gospodarstva ističe kako se već duže vrijeme "muči kako bi pronašao strateškog partnera koji će zajedno s državom investirati u brodogradilišta".
Uza sve što je ove godine država napravila za Uljanik i radnike, ovakav pritisak kakav sindikati, a prvenstveno Cerovac, radi prema Vladi "niti je regularno, niti je korektno", smatra Horvat, dodajući da sve to Cerovac može, umjesto u kameru, reći na bilateralnom sastanku.

Ponovio je da problemi postoje, ali da on u ovom trenutku, za razliku od nekih drugih aktera tog spora, traži stvarne strateške partnere koji imaju financijsku sposobnost pratiti restrukturiranje. I to je činjenica. Ako to nekome smeta, a prvenstveno vidim da to smeta Cerovcu onda mu šaljem poruku - neka se prihvati posla i neka radi isto što i ja za dobrobit svakog radnika u Puli i Rijeci, i brodogradilišta u Puli i Rijeci, poručio je Horvat. Na novinarski upit je li bliže pronalasku strateškog partnera i što je s Dankom Končarom, kazao je kako u ovom trenutku s Končarom ne razgovara ni Vlada niti resorno ministarstvo.- Radnici Uljanika opet u štrajku
- Uprava Uljanika predstavila koncept restrukturiranja 
- Miletić o lokaciji Uljanika: 'Ne možemo sve karte stavljati na turizam' 
- Marić: Da nije situacije s Uljanikom, imali bi višak u proračunu za 2018.

Odluku o štrajku sinoć je donio Štrajkaški odbor nakon što nisu dobili jamstva da će im razlika do pune plaće za rujan biti isplaćena. Radnici poručuju da kreću prema nečemu što im nije drago, no da su na to prisiljeni.

Cerovac je kazao kako ne bi volio da je ovo kraj te da bi volio da postoji rješenje za sve njih. "Nadam se da će biti volje kod nekoga da se nađe rješenje u kratkom vremenu. Ali, problem je dosta velik i značajan. Približavamo se stečaju", kazao je Cerovac . 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!