Konferencija AZTN: Veliki nerijetko štete manjim proizvođačima

20.04.2023.

13:24

Autor: HRT/A.V./Hina

Mirta Kapural

Mirta Kapural

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Malim proizvođačima nerijetko su ruke vezane u borbi s velikim sustavima koji koriste svoju pregovaračku snagu te nedovoljno jasno napisane ugovore, a između trgovine i proizvođača treba postojati pravedan i fer tretman, rečeno je u četvrtak na godišnjoj konferenciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). 

Konferencija se pozabavila s obje nadležnosti AZTN-a - zaštitom tržišnog natjecanja i suzbijanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da bez pravog tržišnog natjecanja ne možemo očekivati rast i razvoj gospodarstva. Po njezinim riječima, nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe najčešće nepovoljno utječu na malo i srednje poduzetništvo, proizvodnju hrane, a time i vitalnost ruralnih zajednica. 


- I nepoštene trgovačke prakse i udaljavanje od tržišta putem zabranjenih sporazuma nužno vode slabljenju gospodarstva i gubitku zdravog tkiva malog i srednjeg poduzetništva bez kojeg nema ni jedne razvijene države, a to najčešće vodi ka šteti za proizvodnju, preradu, a najmanje šteti trgovini, rekla je Vučković.


Dodala je da je trgovina potrebna, no i da između svih dionika treba postojati pravedan i fer tretman, a država treba štititi one koji teže dolaze do pravednog položaja. 


Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja AZTN-a Mirta Kapural navela je da prioritet AZTN-a ostaje otkrivanje, dokazivanje, sankcioniranje i suzbijanje najtežih povreda prava tržišnoga natjecanja, kao što su zabranjeni sporazumi između konkurenata koji nanose najveću štetu gospodarstvu.


Po njezinim riječima, nagodbe u predmetima zabranjenih sporazuma između poduzetnika koji su konkurentni, a protiv kojih Agencija već vodi pa postupak, novi su značajni instrument u provedbi prava tržišnoga natjecanja. 


Vezano uz suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi, rekla je da je od početka primjene zakona, od 2018., AZTN pokrenuo 48 upravnih postupaka , od čega su do sada donesena 22 rješenja o utvrđenim nepoštenim trgovačkim praksama u kojima su izrečene utvrđene kazne u iznosu od 1,66 milijuna eura.


Govoreći o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom, predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir kazala je da te prakse jako utječu na osjetljiv položaj proizvođača koji najčešće ostaju vezanih ruku u nesmiljenoj borbi s gigantima koji koriste svoju značajnu pregovaračku snagu te nedovoljno jasno napisane ugovorne obveze.


Petir smatra da treba proširiti ono što se smatra nepoštenim trgovačkim praksama i istovremeno kontrolirati nepoštena postupanja i ubrzati postupke njihovog utvrđivanja.


- Tijekom donošenja važećeg Zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom predlagali smo nadopunu zakona tako da krajnja prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne, jer se često događa da se druge države rješavaju tržišnih viškova kroz trgovačke lance i na hrvatsko tržište stavljaju proizvode ispod proizvodne cijene rušeći tako cijenu hrvatskih proizvoda, kazala je Petir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!