07:37 / 02.07.2019.

Autor: M.Š./I.H./HRT/Hina

Konferencija DIGITAL@HR: Digitalizacija uspješna, ali treba ju ubrzati

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas se održala konferencija DIGITAL@HR čiji je cilj predstaviti i popularizirati korištenje postojećih e-usluga različitih državnih institucija, kao i državnih tvrtki.
Danas se održala konferencija DIGITAL@HR čiji je cilj predstaviti i popularizirati korištenje postojećih e-usluga različitih državnih institucija, kao i državnih tvrtki.

Hrvatska napreduje u digitalnoj transformaciji, ali treba ju ubrzati jer će inače zaostajati, rečeno je na konferenciji.

- Na ljestvici Indeksa digitalnog gospodarstva i društva (DESI) smo na 20. mjestu u EU, dok smo na početku mandata Vlade bili 24., no napredak na DESI ljestvici nije naš krajnji doseg. Hrvatsku vidimo u gornjem dijelu ljestvice, iznad prosjeka EU-a, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Tijekom konferencije održano je sučeljavanje pod nazivom Moderna e-država ili kočničar razvoja? u kojem su sudjelovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kao predstavnik javne uprave i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kao predstavnik realnog sektora.

- Hrvatska je po stupnju digitalizacije na 20. mjestu u Europskoj uniji. Da, više nismo na 24. mjestu, to je super, no to i dalje znači da postoji 20-ak zemalja u Europi koje bolje koriste prilike koje digitalizacija pruža rekao je Majetić.

Dodao je kako bi trebali govoriti o Internetu stvari i umjetnoj inteligenciji, napomenuvši kako smo još 1997. mogli biti paperless, a tek sada razgovaramo o takvom uredu.

Horvat je, pak, pričao o platformama koje je Hrvatska razvila, spomenuvši i e-račune koje su od 1.srpnja svi poduzetnici dužni izdavati i zaprimati.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je dobar primjer na koji država može utjecati na ubrzanje i jačanje digitalizacije u hrvatskom društvu sustav e-građanin te da je digitalizacija ključna i za poljoprivredu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako gradske vlasti aktivno rade na digitalizaciji te izvijestio da se radi na nadopunjenoj verziji aplikacije Moj Zagreb, putem koje će građani moći prijaviti nepravilnosti.

Na konferenciji sudjeluje više od 250 uzvanika, predstavnika ministarstava i ključnih državnih institucija, vodećih stručnjaka javnih i privatnih kompanija, članova akademske zajednice i predstavnika medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!