Konferencija EBRD-a: Potrošači mijenjaju svoje navike

25.04.2023.

14:49

Autor: HTV/HRT

Konferencija Consumer Rules Summit 2023.

Konferencija Consumer Rules Summit 2023.

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Potrošnja pokreće 60 posto globalnog BDP-a, a potrošači zbog energetske krize i inflacije mijenjaju svoje navike. Kupuje se manje i u potrošačkoj košarici sve je više robnih marki. Na regionalnoj konferenciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održanoj u Zagrebu istaknuto je da su potrošači sve zahtjevniji. Potrošači sve češće traže ekološki uzgojenu hranu, a izvori opskrbe okreću se lokalnim proizvođačima koji jamče kvalitetu.

- Mislim da su svi svjesni da su potrošači "pritisnuti" i cijenama energije i inflacijom koja ne posustaje i većim kamatnim stopama i samim time raspoloživi budžeti su drugačiji i drugačiji su prioriteti. Proizvođači pokušavaju da to adresiraju koliko je u njihovoj moći jer postoje i ekstremni faktore na koje se ne može utjecati, rekao je Miljan Ždrale iz regionalnog ureda za agrokulturu EBRD-a.


- Novi trendovi prisutni u Europi, a koji se sada iskazuju i mogu se potvrditi i u jugoistočnoj Europi je da će potrošači sigurno biti oprezniji u potrošnji, da će ići s ozbiljnim kalkulacijama u potrošnju. Može se reći da će biti prisutan trend povećane potrošnje privatne robne marke, koja daje vrlo dobru kvalitetu za novac koji se investira, da će također biti značajan rast diskontnih trgovaca u potrošnji i da će biti neki trendovi koje će reći da moramo obratiti pažnju na sve rizike koji će doći u ovoj i idućoj godini, izjavio je Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt grupe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!