23:49 / 08.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Konferencija "The Economist: Svijet u 2020."

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozdravne govore će imati premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Barilović.
U Hrvatskoj narodnoj banci održava se konferencija "The Economist: Svijet u 2020.". Na njoj sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicima Zdravkom Marićem i Predragom Štromarom.

Pozdravne govore održali su premijer, guverner HNB-a Boris Vujčić i predsjednik HGK Luka Burilović. Jedan od glavnih inozemnih gostiju je Joseph Johnson, stariji brat britanskog premijera Borisa Johnsona i bivši ministar za sveučilište, znanost, istraživanje i inovacije, koji je govorio je o brexitu.Plenković je kazao da je hrvatsko gospodarstvo, uz politiku Vlade koja se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i privlačenju ulaganja, došlo na razinu otpornosti, a procjene rasta pokazuju da će Hrvatska imati brži rast od prosjeka EU-a. Poručuje da Vlada želi nastaviti ono što je postigla proteklih godina, a to su zdravi rast, rast plaća, mirovina i zaposlenosti, uz smanjenje javnog duga, kao i pripremati se za Schengen i eurozonu.- Situaciju u Hrvatskoj olakšava i činjenica da smo ove godine kod dvije, od tri svjetske rejting agencije vratili kreditni rejting zemlje na investicijsku razinu. Time smo postali vidljivi na radarima financijskih institucija koje nas prije nisu ni primjećivale. Spustili smo time razinu zaduživanja za državu, pa za gospodarske institucije, a konačno i za građane, poručio je premijer Andrej Plenković.  

"Hrvatski gospodarski rast u 2020. blizu 3 posto"

- Konsenzus na kraju ove godine je da u 2020. neće biti onako loše kao što su mnogi najavljivali. Strahovi da bi SAD i EU mogle biti u recesiji kod većine ekonomista više nisu prisutni. Možemo očekivati usporavanje rasta u 2020. uz naglašene negativne rizike koji dolaze zbog neizvjestnosti oko trgovinskih odnosa, posebno SAD-a i Kine. Dodatno postoje rizici u odnosima EU-a i SAD-a. Prisutna je i neizvjesnost oko brexita, ali više u Ujedinjenom Kraljevstvu, poručio je okupljenima guverner HNB-a Boris Vujčić. Naglasio je kako sve trenutne rizike u rukama drži politika. Kada je riječ o Hrvatskoj, Vujčić najavljuje da će HNB uskoro objaviti svoju projekciju za 2020. "Mogu reći da vidimo stvari nešto optimističnije no što su izgledale prije par mjeseci, odnosno vjerojatno će naše projekcije biti blizu tri posto rasta, koji smo imali i ove godine", ističe Vujčić. 

Burilović: Trebamo odmak od javnog prema privatnom i inovacijama

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da Hrvatska ima veliki ekonomski potencijal, no kako joj je na duge staze, potrebna promjena mentalnog sklopa. Pritom kaže da se moramo okrenuti globalnom tržištu, kao i zaboraviti državu kao klijenta, čiji je udio u BDP-u prevelik. "Trebamo odmak od javnog i rentijerskog prema privatnom i inovacijama", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!