16:32 / 15.06.2019.

Autor: P.F./Hina

Koordinacija ugostitelja: Apel Vladi za 5000 stranih radnika

-

-

Foto: - / -

Ugostitelji ističu da su pred kolapsom poslovanja koji će imati dalekosežne negativne posljedice na hrvatski turizam, a sve zbog izostanka potpore i razumijevanja Vlade u pronalasku prijeko potrebne radne snage.
Koordinacija ugostitelja Hrvatske uputila je apel Vladi da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ako nadležne institucije promptno ne reagiraju, završetak potencijalno neuspješne turističke sezone donijet će nesagledivu štetu hrvatskom gospodarstvu koju će biti gotovo nemoguće ublažiti, stoji u priopćenju Koordinacije ugostitelja.

Apeliraju i na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te na Hrvatski zavod za zapošljavanje da 1600 raspoloživih radnika na obali za rad u turizmu i ugostiteljstvu još danas upute u najbliže turističke i ugostiteljske objekte kako bi otvorili dijalog za zapošljavanje.

Hrvatski su ugostitelji, ističe se, pred kolapsom poslovanja koji će imati dalekosežne negativne posljedice na hrvatski turizam, a sve zbog izostanka potpore i razumijevanja Vlade u pronalasku prijeko potrebne radne snage.
Je li turizam ugrožen? Koliko radnika nedostaje, žele li domaći raditi?
Podsjećaju da je Koordinacija ugostitelja, prilikom savjetovanja o potrebama kvota za uvoz stranih radnika, zatražila potkraj listopada 2018. potrebnu kvotu od 17.955 ljudi. Taj je broj predložen na temelju tadašnje demografske situacije u Republici Hrvatskoj, koja je danas još poraznija nego prije godinu dana.

Ističu da, uz 15.611 odobrenih kvota za radnike i 1600 dostupnih domaćih radnika na listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskoj trenutačno nedostaje čak 5000 radnika.

Rezultat je to stalnog iseljavanja sposobne radne snage, za koje različite političke opcije nisu uspjele pronaći adekvatno rješenje. Takav negativni trend nastavlja se i dalje, i to tik uoči turističke sezone. Turizam je jedan od najvažnijih komponenti hrvatskoga gospodarstva koji generira više od 20% BDP-a.

Ako podbaci turistička sezona, Vlada će se morati suočiti s egzodusom tisuća obitelji koje preživljavaju upravo zahvaljujući ugostiteljstvu i sezonskom radu, kažu u Koordinaciji ugostitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!