16:40 / 17.06.2019.

Autor: Andrijana Gregur/Sanja Kos-Bojanić/P.F./HRT

Koprivnica rasadnik deficitarnih zanimanja: Prva dimnjačarka

-

-

Foto: - / -

Renata Trubelja prva je žena dimnjačar na koprivničkom području. Tom ju je poslu podučio suprug Goran.
Gospodarski rast od gotovo 4% konačno se bliži stopama koje smo priželjkivali, a kamatne stope su na najnižim razinama. No, glavna prepreka nastavku tih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage.

Tu izjavu predsjednika HGK Luke Burilovića potvrđuju i koprivnički obrtnici. Do radnika se najteže dolazi u građevini, pa se i sami obrtnici kvalificiraju za poslove koje dosad nisu obavljali.

Renata Trubelja prva je žena dimnjačar na koprivničkom području. Tom ju je poslu podučio suprug Goran. Tehnika je uznapredovala, pa se više ne čisti samo dimnjačarskom četkom. U obitelji Trubelja dugogodišnja je tradicija dimnjačarstva, stoga ne čudi da se i snaha odlučila biti majstorica svog zanata.

Uz Renatu majstorske je diplome danas dobilo još 40-ak obrtnika koji obavljaju 20 različitih poslova. U obrtništvu na koprivničko-križevačkom području većina tih zanimanja je deficitarna.

A broj obrta raste. Na koprivničko-križevačkom području u prošloj ih je godini bilo čak 120 više nego godinu ranije. Trenutačno njih 1360 zapošljava oko 5000 radnika.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!